1 jaar StukRoodVlees: De 15 meestgelezen stukken

1 Comment

Op 1 april 2013 ging StukRoodVlees van start. Een jaar lang actuele politieke ontwikkelingen duiden, becommentariëren en ronduit bekritiseren vanuit politicologisch, sociologisch, filosofisch en communicatie-wetenschappelijk onderzoek.

Na het overzicht in 50 gastbijdragen van gisteren presenteren we u vandaag de 15 bestgelezen stukken van ons blog. Nog één keer, in een speciaal overzicht. Sommige bijdrages sloegen direct aan. Andere waren slow burns die we elke paar maanden opnieuw van stal konden halen.

Wat leest u nu graag van ons? U wilt blijkbaar dat wij proefballonnetjes doorprikken en berichtgeving door media (niet in de laatste plaats over peilingen) fileren.

 

 1. Simon Otjes – Buma’s Curieuze Kiesstelsel
  CDA-leider Buma schreef een idee uit op een bierviltje. Een prachtig nieuw kiesstelsel moest er komen. De principes ervan werden gretig gedeeld met de media. Nog datzelfde weekend schoot Simon Otjes het vakkundig af.
 2. Thijs Bol – De methodologische tekortkomingen van de CITO-lijst van RTL
  Ook de nummer 2 in de lijst is een gastbijdrage. Dit jaar ontvouwde zich een stevige discussie tussen onderwijssociologen op StukRoodVlees over het nut en de gebreken van ranglijstjes. CITO-scores, excellente scholen, etnische menging, Engelse taalvaardigheid – van alles kwam aan bod. Het eerste stuk hierover kwam van de hand van Thijs Bol. Kan je statistiek zomaar vertalen naar een ranglijstje? Wetenschap die er direct toe doet.
 3. Tom Louwerse – Stemgedrag nieuwe Tweede Kamer: coalitie verenigd, 50PLUS op Links
  Onderzoek naar stemgedrag in de Tweede Kamer wordt gretig gelezen. Zo ook dit artikel van Tom Louwerse. De PvdA is na 2012 fors naar rechts geschoven. 50PLUS blijkt qua stemgedrag een linkse partij.
 4. stukroodvlees – Over Stuk Rood Vlees (‘Het eerste bericht’)
  Dit zijn wij. Aangenaam. Fijn dat u ons wilt leren kennen.
 5. Armen Hakhverdian – Is de PVV ‘even groot als de PvdA en VVD samen’? Hangt van het peilbureau af…
  Peilingen, en dan vooral de berichtgeving erover. Breek ons de mond niet open. We zouden wekelijks een artikel kunnen schrijven over alles wat er fout gaat. En misschien is dat wel nodig. Want wat voor velen leuk tijdverdrijf is, en voor media een bron van hits en clicks, heeft wel degelijk invloed op kiezers. Uit onze lange lijst blogs over peilingen, was dit artikel van Armen Hakhverdian het populairst.
 6. Tom van der Meer – Rotterdamse werklozen verplicht tot korfballen. Is er reden te verwachten dat dat hen aan een baan helpt?
 7. Armen Hakhverdian – Schoorsteenbranden verklaren houdingen ten opzichte van Zwarte Piet
 8. Roland Pierik – Geert Wilders heeft de macht over het debat uit zijn handen laten vallen
 9. Tom Louwerse – Peilingwijzer: PVV grootste, zomer bevestigt trends
 10. Jaap Dronkers – De taak van wetenschappers bij het vaststellen van kwaliteit van scholen
 11. Tom Louwerse – Had Lilian Helder toch gelijk of gaat NRC.nl de mist in?
 12. Rens Vliegenthart – Hebben media schuld aan de economische crisis?
 13. Matthijs Rooduijn – Het begin van het einde van de PVV?
 14. Tom van der Meer – Geen ‘vive la république’, maar ‘liever geen republiek’
 15. Gijs Schumacher – Pas bij een kiesdrempel van 10% heeft de VVD voordeel

About the author

Related Articles

1 Comment

 1. Dick Kraaij

  Stuk Rood Vlees is een van de weinige blogs die de PVV als een normale politieke partij benadert. Toegegeven, de PVV is geen normale partij, als je de norm hanteert dat een politieke partij een vereniging met leden is. Daarom: respect. Net als andere partijen doet de PVV serieuze en minder serieuze voorstellen. Net als andere partijen laat de PVV proefballonnetjes op en roept ze met enige regelmaat iets voor de bühne. Net als andere partijen maakt de PVV plannen die soms goed en soms minder goed onderbouwd zijn. Net als andere partijen roept de PVV dingen die door haar politieke tegenstanders onfris en abject worden gevonden. Net als andere partijen kan de PVV haar gelijk halen in de media, zelfs in die media die haar grootste vijand zijn (NRC). Stuk Rood Vlees draagt bij het doen ontstaan van een gelijk speelveld. Dat is winst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)