5 feiten die je best mag weten over Oekraïne

1 Comment

Zoals Armen Hakhverdian gisteren al meldde heeft de Monkey Cage een hele reeks interessante posts over de situatie in Oekraïne. Voor degenen die geen tijd hebben een hele serie blogs te lezen, maar toch meer willen weten, hier een overzicht van wat ik de 5 meest interessante feiten uit de Monkey Cage serie over Oekraïne en de Krim vond.

 

1. De Krim is officieel een autonome regio maar heeft de facto weinig te zeggen. Gwendolyn Sasse stipt aan dat (1) de Krim geen eigen president meer heeft, (2) het nationale parlement de wetten van het parlement van de autonome regio kan vetoën en (3) de premier van de regio moet worden goedgekeurd door Kiev. Dit klinkt meer als een Nederlandse provincie dan een regio met autonomie.

 

2. De demonstraten zijn niet per se voor meer democratie. Het is bekend dat een gedeelte van de demonstranten er uitgesproken extreem-rechtse ideeën op nahoudt. Maar interessanter nog: maar 20% van de demonstranten ging de straat op voor “violations of democracy or the threat of dictatorship.” Ook verwijzen de auteurs naar een interessante studie over de Oranje revolutie die vond dat demonstranten een “weak commitment to democratic ends” hadden.

 

3. Oekraïners willen – net als Russen – een sterke leider EN een democratisch systeem. Kijk bij deze post van Pippa Norris ook even naar het plaatje over vertrouwen in parlement en regering: Russen vertrouwen hun regering beduidend meer dan Oekraïners en Polen!

 

4. Demonstraties tegen het regime vonden ook plaats in het zuiden en oosten van Oekraïne en ook de Russische bevolking nam deel aan deze protesten. De auteurs van dit stuk beweren dat het verzet tegen Janoekovitsj wel eens Oekraïne zou kunnen verenigen.

 

5. Er was geen duidelijke meerderheid voor of tegen de protesten (48% om 46%). Voor hen die Oekraïens (of is het Russisch?) lezen, hier een link naar de cijfertjes, en klik voor de lol even op ‘English’.

 

About the author

Gijs Schumacher

Related Articles

1 Comment

  1. Frans van Overveld

    De link naar de cijfertjes verwijst naar een artikel in het Oekraïens. Deze taal schrijft i, Russisch niet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)