Britten vinden partijleider minder belangrijk bij stemkeuze

No Comment

Ipsos Mori UK presenteerde vandaag een mooi historisch overzicht van wat Britten van partijen en partijleiders in het Verenigd Koninkrijk vinden.Uit dit overzicht (zie hieronder) blijkt dat het partijleiderschap een veel minder belangrijke overweging is geworden voor kiezers.

 

 

Wat zegt dit? Vaak zijn kiezers positief over partij, leider en beleid tegelijkertijd. Immers, mensen zijn geneigd om dissonatie te reduceren (kijk hier en hier), dat wil zeggen dat ze hun meningen aanpassen aan hun gedrag (bijvoorbeeld stemgedrag). Maar wellicht is het nu de afkeer van politici die ervoor zorgt dat leiderschap het minst belangrijk is voor stemkeuze. Een andere suggestie kwam voorbij op Twitter:

 

 

Ipsos Mori presenteert overigens hier ook allerlei mooie historische data. Het is best lollig om te zien dat de meest eerlijke politici (Neil Kinnock in 80s, later scoren Ashdown en Kennedy van LibDems hoog) zelden premier zijn of worden. Daartegenover staat dat de premier bijna altijd de meest capabele politicus is (m.u.v. Major). Kennelijk is er een trade-off tussen eerlijk zijn en capabel zijn. Overigens op dit moment is Boris Johnson – Burgemeester van Londen – volgens Ipsos de populairste Britse politicus. Is Downing Street 10 de volgende bestemming van de man die pingpong terug naar huis bracht?

About the author

Gijs Schumacher

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)