De politiek van begrafenissen

No Comment

Sommige mensen vragen zich weleens hardop af wie er op hun begrafenis zou komen. Bij de begrafenis van Nelson Mandela is de vraag andersom: wie komt er niet? En wat schuilt daar achter? Wikipedia was er snel bij een heeft hier een lijstje met gasten (uit de politiek) geplaatst voor de herdenkingsdienst van Mandela die gisteren plaatsvond. Een overzichtje van opmerkelijke absenties en aanwezigen:

  1. Van de G8 stuurden alleen Duitsland, Japan en Rusland niet het hoofd van de regering. Duitsland stuurde nog de president Joachim Gauck, maar Japan deed het met de kroonprins en Rusland met de voorzitter van de Senaat.
  2. In Engeland kan je het als politiek leider niet maken om weg te blijven. Nick Clegg (Lib Dems), Ed Miliband (Labour) en David Cameron (Conservatieven) kwamen, maar ook voormalige premiers Tony Blair, Gordon Brown en John Major.
  3. En Nederland? De Koning werd vergezeld door de minister van Buitenlandse Zaken. De premier is thuisgebleven als één van de weinige Europese regeringsleiders. Bijvoorbeeld België, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Italië, Frankrijk en Engeland stuurden wel hun regeringsleider.
  4. In Griekenland zijn ze eindelijk aan het bezuinigen, want volgens Wikipedia kwam er geen vertegenwoordiger uit Griekenland. In Frankrijk ligt het anders, daar wilde Sarkozy niet eens een vliegtuig delen met Hollande.
  5. Al veelbesproken maar Israel had ook geen afgevaardigde. Te duur volgens Netanyahu. Zit daar echt geen politiek achter?
  6. Andere ‘heiligen’ zoals de Dalai Lama en de Paus bleven ook thuis. Die laatste heeft natuurlijk een druk schema om Sinterklaas te spelen in Rome, van de Dalai Lama blijkt nu al tweemaal een visum geweigerd te zijn in Zuid Afrika. Enige Chinese invloed hier?
  7. Er kwam ook een half dozijn aan personen die in de wereldgeschiedenis zich wat minder heilig hebben gedragen: Uhuru Kenyatta, Desi Bouterse, Robert Mugabe, Mahinda Rajapaksa, Joseph Kabila en Nicolas Maduro.

Tot slot waren er ook politici die liever thuis hadden willen blijven. De Tsjechische premier klaagde opzichtig over de trip naar Zuid-Afrika.  En Jacob Zuma werd in zijn speech herhaaldelijk uitgefloten, geen thuisvoordeel voor hem dus.

About the author

Gijs Schumacher

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)