“Do you believe President Barack Obama is the anti-Christ, or not?”

No Comment

Vanmorgen stond in Trouw een bericht over onderzoek van politicoloog André Krouwel en sociaal psycholoog Willem van Prooijen (beiden VU) over publieke opinie naar samenzweringen. Nederlanders blijken niet vies te zijn van complottheoriëen. Het bericht bevat niet veel informatie over daadwerkelijke percentages voor of tegen een bepaalde samenzwering of complot (met uitzondering van vliegende schotels, waar blijkbaar een kwart van de PVV-stemmers in gelooft), maar wél over onderlinge verschillen tussen aanhangers van politieke partijen. Zo blijken SP-stemmers en PVV-stemmers over het algemeen eerder in complotten te geloven, zijn VVD-ers eerder geneigd de opwarming van de aarde als wetenschappelijke samenzwering te zien en geloven PvdA-ers eerder in complotten over banken.

Op het eerste gezicht ontstaat dus het beeld dat Nederlanders best geloven in een complotje hier en daar en dat ook samenzweringen door een partijpolitieke bril worden bekeken. Hm, complotten en partijpolitiek: dat schreeuwt om vergelijkingsmateriaal uit Amerika!

Vorige maand publiceerde Public Policy Polling een peiling onder Amerikanen waarin werd gevraagd naar een groot aantal samenzweringen: de maanlanding, Roswell, New World Order, JFK, ‘shape-shifting reptilian people’ (wat dat ook moge zijn), Bigfoot en ga zo maar door. Ook hier speelt de partijpolitieke invalshoek een grote rol, vooral bij onderwerpen over Irak en klimaatverandering.

Maar wat mij toch het meest in het oog sprong was een vraag over Barack Obama als de Antichrist. Slechts (ja, slechts) driekwart van de Amerikanen gelooft niet dat hun eigen president de Antichrist is. 13% gelooft dat wel, terwijl 13% het niet zeker weet. Ook hier weer komen de verwachte verschillen tussen Republikeinen en Democraten naar voren. Slechts tweederde van de Republikeinen gelooft dat Obama niet de Antichrist is. Eén op de vijf Republikeinen gelooft dat hun eigen president de Antichrist is, terwijl 17% het niet zeker weet.

Vind maar eens soortgelijke percentages met Nederlandse politici…

 

Update 22 mei 2013, 12:42.

Via Twitter bereikte mij een weloverwogen respons op de vraag in de titel. Ik heb geen idee hoe deze persoon ons gevonden heeft, maar ik hoop niet dat hij de hele dag op Twitter zoekt naar ‘Barack Obama’ en ‘anti-Christ’.

 

 

Update 23 mei 2013, 14:00.

Inmiddels heeft Trouw ook de percentages per ‘samenzwering’ geplaatst, zowel per partij als voor de totale bevolking. Zie hier.

About the author

Armen Hakhverdian
Universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)