Doorbraak in de sociologie: inkomensongelijkheid correleert sterk met zichzelf

6 Comments

Wetenschappers noemen het de belangrijkste sociologische doorbraak in jaren. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben aangetoond dat de gini-coëfficiënt, een bekende maat voor inkomensongelijkheid, perfect correleert met zichzelf.

 

Speld

 

Uit talloze studies was al gebleken dat inkomensongelijkheid met vrijwel alles samenhangt, maar zo’n sterke correlatie was nog niet eerder vastgesteld. Voor projectleider Bert Clauwens vormt het onderzoek vooralsnog de kroon op een imposante carrière. ‘Vrijwel alle bekende sociologische variabelen zijn al eens gecorreleerd met ‘gini’. Het is dus lastig om innovatief onderzoek over dit onderwerp te verrichten.’

 

Open deuren

Clauwens’ ogen fonkelen wanneer hij vertelt over de magische correlatiecoëfficiënt van 1. Op de vraag of de studie geen open deuren intrapt, reageert Clauwens dat dit achteraf makkelijk praten is. ‘Everything is obvious once you know the answer,’ aldus de socioloog.

De onderzoekers maken zich geen zorgen over de juistheid van de resultaten. ‘Ik heb mijn computer opnieuw opgestart en de analyses nog eens uitgevoerd. Normaal gesproken draaien Skype en iTunes op de achtergrond, dus die heb ik voor de zekerheid ook eerst afgesloten. Je wilt op dit niveau niets aan het toeval overlaten.’

Ook de generaliseerbaarheid van de bevindingen lijkt sterk. ‘Inmiddels hebben twee van mijn promovendi inkomensongelijkheid in 2011 met zichzelf gecorreleerd en ook daar bleek de samenhang perfect.’

 

Piketty

Voor Clauwens vormen de resultaten het begin van een nieuwe onderzoeksagenda. Zo moet vervolgonderzoek uitwijzen waarom inkomensongelijkheid zo sterk met zichzelf correleert. Daarvoor gaan de onderzoekers fundamenteel onderzoek verrichten bij het CERN in Geneve. ‘Om de dynamiek achter deze perfecte samenhang te snappen moet je eigenlijk op hoge snelheid bijstandsmoeders op miljonairs schieten,’ glundert Clauwens.

Vanuit de economie is laconiek gereageerd op de resultaten. De Franse econoom Thomas Piketty heeft inmiddels in zijn bestseller Capital in the 21st Century laten zien dat vermogensongelijkheid nog veel sterker met zichzelf correleert (‘r > 1’).

About the author

Armen Hakhverdian
Universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam

Related Articles

6 Comments

 1. Tom Louwerse
  Tom Louwerse

  Ik neem aan dat jouw volgende ERC Grant application dit onderzoek breder trekt en de correlatie van allerlei maten met zichzelf gaat onderzoeken. En dan natuurlijk een stapje verder: veroorzaakt inkomensongelijkheid zichzelf ook?

 2. Thomas Piketty | Pearltrees

  […] Doorbraak in de sociologie: inkomensongelijkheid correleert sterk met zichzelf – Stuk Rood Vlees […]

 3. P. Van de Tonnekreek

  Ooit las ik politologisch onderzoek waarin stemgedrag uit stemintentie werd verklaard…dat was helaas geen satire…

   • Bas

    Ik vind het niet zo vreemd dat stemintentie zeer sterk correleert met gedrag.

 4. Evert Mouw

  Mooi dat de onderzoeker Skype en iTunes heeft uitgezet, maar hier heb ik toch nog wel twijfels bij. Het blijft natuurlijk Windows. Is het ook getest onder Linux en Mac?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)