Een paar graden warmer. Dus meer zorgen om klimaatverandering?

No Comment

Het is vandaag 4 graden warmer dan gisteren. En 6 graden warmer dan gemiddeld op 15 april (link). Maken mensen zich meer zorgen om klimaatverandering als de temperatuur stijgt? Ik heb het hier niet over een graadje warmer of kouder, maar over die ongewoon warme winter of bloedhete zomer. Zorgen die ervoor dat klimaatverandering een belangrijker politiek issue wordt voor de burger?

 

Dit overzichtsartikel bespreekt o.a. vier studies die laten zien dat temperatuurstijgingen leiden tot een toename in zorgen om klimaatverandering en stevigere onderschrijving van het idee dat klimaatverandering door menselijk handelen wordt veroorzaakt. We hebben het hier niet over een graadje warmer van de ene op de andere dag. Het betreft hier abnormaal weer, bijvoorbeeld een zeer warme winter. Het gaat ook niet om een paar dagen vreemd weer, de effecten van temperatuur op publieke opinie worden alleen gevonden als voor een langere periode het weer afwijkt van de norm.

 

1 temperatuur, maar verschillende effecten

Temperatuur beïnvloedt niet iedereen hetzelfde. Sommige mensen maken zich al ernstig zorgen om het klimaat, en een wintertje zonder natuurijs verandert daar weinig aan. Andere mensen zijn gevoeliger voor temperatuurveranderingen, omdat het voor hen een minder belangrijk issue is. Hamilton en Stampone vinden dan ook alleen effecten van temperatuur op opinie voor die mensen die geen politieke affilitatie hebben (link). Andere mensen onderschatten – zoals eerder besproken door Mariken van der Velden op dit blog – “wetenschappelijke bewijs [als dit] niet overeenkomt met de standpunten van hun voorkeurspartij”. Toch vindt Tanya Deryugina in haar onderzoek dat juist conservatieve kiezers in de VS hun mening over het klimaat bijstellen na periodes met extreme temperaturen (link).

 

“It’s the economy stupid”

Het verschil in de mate van polarisatie over klimaatverandering tussen Europa en de VS wordt vaak toegeschreven aan de aandacht voor klimaatskeptici in de media. Painter en Ashe vinden inderdaad dat dit het geval is (link). Toch is het effect van klimaatskeptici in de media beperkt. In een cross-nationale studie naar de effecten van de media, temperatuur, en economische omstandigheden op meningen over klimaatverandering laat Lyle Scruggs zien dat met name de economie er toe doet (link). De recente dip in de mate waarin mensen zich zorgen maken over klimaatverandering wordt het best verklaard door de slechte economische situatie. Kortom, als het pijn doet in de portemonnee dan is klimaatverandering voor veel mensen minder belangrijk. Dit is niet geheel verwonderlijk, het milieu is een postmateriaal issue, dat belangrijk werd toen de meest, directe materiële behoeftes van de Europeaan waren bevredigd. De dip, aldus Scruggs, is dus tijdelijk. Als de economie weer aantrekt dan zal ook de zorg om dit onderwerp weer toenemen.

 

 

About the author

Gijs Schumacher

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)