Euroscepsis in Griekenland

No Comment

Kritische houdingen ten opzichte van de Europese Unie en het Europese integratieprocess zijn flink toegenomen sinds de ondertekening van het Verdrag van Maastricht begin jaren ’90. Deze toename zien we vooral onder lager opgeleiden. In een eerdere post deze week liet ik zien hoe euroscepsis voor twaalf West-Europese landen samen vanaf 1973 tot 2010 is veranderd.

Het is interessant om even naar Griekenland apart te kijken omdat het patroon erg afwijkt van de rest van de onderzochte landen, voornamelijk in de periode pre-Maastricht. Ten tijde van de toetreding van Griekenland tot de Europese Gemeenschap in 1981 was euroscepsis nog relatief hoog vergeleken met overige lidstaten. Daarnaast zien we dat in deze beginperiode opleiding nauwelijks een rol speelt in het verklaren van euroscepsis. In het eerste decennium na toetreding keldert de euroscepsis voor alle opleidingsgroepen in gelijke mate, maar vanaf ‘Maastricht’ zien we het patroon dat ook de rest van de lidstaten kenmerkt: toenemende scepsis, met name onder lager opgeleiden.

Greece

 

Deze opwaartse trend lijkt voorlopig nog wel even door te zetten. Kyriaki Nanou and Susannah Verney hebben voor een divers aantal eurosceptische houdingen Griekse trends in kaart gebracht van 2003 tot eind 2012. Zij stellen dat vooral de schuldencrisis van 2009 de groei in euroscepsis in Griekenland heeft versneld.

 

Figure-1

About the author

Armen Hakhverdian
Universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)