Geert heeft nieuwe vrienden nodig

6 Comments

Het een-tweetje tussen Le Pen en Wilders lijkt vooralsnog niet door te gaan. De geplande en verwachte Europese fractie – The European Alliance for Freedom (EAF) – ontbeert de vereiste 7 partijen uit verschillende landen (voor een eerdere post met uitleg). Wie is er nog over (voor een mooi overzicht)? Wie wil vriendjes met Geert worden?

 

De redelijke alternatieven

Er zijn partijen die zich nog niet hebben aangesloten bij een Europese groep. Hiervan zijn op basis van ideologie enkele (relatief) redelijke opties voor Wilders: Alternative für Deutschland, Beppe Grillo’s MS5, KNP uit Polen en ANEL uit Griekenland. Die eerste drie lijken volgens een prognose van VoteWatch Europe voor de Euroskeptische concurrent Europe of Freedom and Democracy (EFD) te kiezen. Een alliantie met ANEL zou hilarisch zijn, immers de partij heeft haar wortels in het verzet tegen de Europese druk om te bezuinigen. Die zie ik nog niet hand-in-hand met Geert en Marine.

 

De niet-zo redelijke alternatieven

Andere alternatieven zijn Golden Dawn uit Griekenland, Jobbik uit Hongarije en de NPD uit Duitsland. Mocht u het gemist hebben de leden van de eerste partij paraderen in uniform met een swastikavariatie, de tweede ziet het liefst alle Joden met zo’n gele ster op; dat was een ideetje van de ideologische voorganger van de NPD.

 

Een fusie met Europe of Freedom and Democracy?

Ik ken Geert niet persoonlijk, maar ik denk dat hij niet blij wordt van deze opties. Sterker nog, ik vermoed dat een paar van zijn vrienden zullen overlopen naar EFD indien de EAF-fractie er niet komt. Dan moet Geert kiezen tussen (1) geen fractie, dus weinig spreektijd  en weinig ondersteuning, (2) samenwerken met neonazi’s of (3) samenwerking zoeken met de EFD.

Deze groep weigert met Le Pen samen te werken, maar Nigel Farage (UKIP) sluit samenwerking met Wilders niet uit. Bovendien heeft Wilders goede werkrelaties onderhouden met de Deense Volkspartij, die ook in de EFD zit. EFD heeft ook een probleem, want zij bestaan momenteel uit 6 partijen (Deense Volkspartij, de Finnen, UKIP een Litouwse partij en een Tsjechische partij). Ook zij proberen AfD, de 5-sterrenbeweging en KNP te motiveren zich bij EFD aan te sluiten. Wilders kan Le Pen dumpen en voor de EFD gaan. Lullig voor Lucas Hartong die aftrad omdat hij niet wilde samenwerken met het Front Ebola. Of Wilders moet met een ultiem charme offensief Farage met het Front te verzoenen.

 

Een Europees Front versus Nationaal Belang

De Euroskeptische partijen kunnen een groep vormen met 97 zetels en met anderen proberen de Europese agenda te beïnvloeden. Zonder de spreektijd en de financiële ondersteuning die ze krijgen als groep zal het veel lastiger worden om invloed te hebben op de agenda. De Euroskeptische partijen moeten dus kiezen tussen (1) het nastreven van een politieke agenda die grotendeels overeenkomt of (2) politieke allianties uit de weg gaan omdat dat op nationaal niveau problemen oplevert. Niemand wil het etiket anti-semiet of racist, en ironisch genoeg moeten voor optie 1 de Euroskeptische partijen samenwerken met partijen waar zij zich nadrukkelijk tegen afzetten. Voor Wilders wacht hoe dan ook een nieuwe taak: en dat is vioolles nemen, voor de tweede viool welteverstaan, naast Le Pen, Farage of zelfs Grillo.

About the author

Gijs Schumacher

Related Articles

6 Comments

 1. Chris Aalberts

  Klopt niet helemaal: SGP zit straks niet meer in EFD. Die gaan dit keer samen met CU naar ECR.

 2. Simon Trommel

  Maar het gaat er toch om dat ze twee MEP’s rekruteren uit twee andere landen uit die 751? Als dat lukt is Geert er toch al en dat betekent toch dat je dit op individueel parlementslidniveau moet bekijken en niet op kieslijstniveau? Dus als hij een deserteur vindt van UKIP of de Dansk Folkeparti is hij er toch al?

 3. Gijs Schumacher

  Ja, maar waarom zouden mensen de populairste partij van Engeland of Denemarken verlaten? Ik geef toe, zo kan het ook, maar of het veel makkelijker is, weet ik niet.

  • Simon Trommel

   Ja ik weet niet of er onderzoek naar is gedaan, maar als je een prominentere positie kunt krijgen zoals rapporteur worden, kan ik mij voorstellen dat je wel iemand kunt trekken, maar nogmaals, dat is even fantasie. Misschien is het wel makkelijker en stabieler een hele lijst te trekken. Weet ik ook niet. Ik vind wel dat je een interessante beschouwing maakte!

   • Gijs Schumacher

    Ja, interessante suggestie. Er is wel wat onderzoek over waarom mensen hun partij verlaten, maar ik ken dat niet in de context van het EP. Hoe dan ook, als jouw ‘fantasie’ werkelijkheid wordt, krijgen we wel de hilarische situatie dat Euroskeptische partijen elkaar kapot proberen te maken…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)