Het Duitse kieskompas staat online

1 Comment

Op 22 september 2013 vinden de Duitse Bondsdagverkiezingen plaats. Voor Angela Merkel is er geen vuiltje aan de lucht, maar voor twijfelende kiezers (en politieke junkies) is er toch een kieskompas online gezet.

StukRoodVlees-blogger Tom Louwerse heeft in het verleden veel geschreven over de voor- en nadelen van dergelijke kieshulpen. Eén van de voordelen van het kieskompas is wat mij betreft dat je als gebruiker op het eind een visueel overzicht krijgt van de politieke ruimte met daarin zowel je eigen positie als die van de relevante politieke partijen van dat land. Ik heb dus even snel de Duitse kieswijzer ingevuld door overal ‘keine Meinung’ aan te vinken. In Nederland krijg je dan uiteraard D66 als advies, maar dat terzijde (nee hoor…). Volgens het kieskompas heeft de Duitse politieke ruimte twee dimensies, een economische en een sociale dimensie, waarin de partijen als volgt geplaatst zijn:

 

kieskompasDL

 

Er zijn duidelijk twee blokken te onderscheiden, al ziet het ‘linkse’ blok er veel homogener uit dan het ‘rechtse’. Uiteindelijk is de kans klein dat één van de twee ook daadwerkelijk gevormd kan worden en lijken we eerder af te stevenen op een grote coalitie tussen CDU/CSU en SPD. De nieuwe eurosceptische partij Alternative für Deutschland heeft zich hier tussen de extreem-rechtse NPD en de CDU/CSU genesteld, maar blijft in de meeste peilingen onder de benodigde kiesdrempel van 5 procent.

About the author

Armen Hakhverdian
Universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam

Related Articles

1 Comment

  1. Opinie Overzicht

    […] Duitse kieskompas staat online – Armen Hakhverdian, StukRoodVlees.nl […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)