Hoe vaag is het taalgebruik van politici en partijen?

1 Comment

Politici communiceren met hun kiezers via websites, optredens in debatten, speeches, interviews en zelfs ook partij programma’s. Maar soms is het moeilijk te begrijpen wat een politicus zegt. Nu zijn er methodes om in kaart te brengen hoe duidelijk een politicus praat, door bijvoorbeeld de lengte van zinnen, de grammaticale constructies en de moeilijkheid van de gebruikte woorden te beoordelen. Dit soort methodes bieden de mogelijkheid voor reflectie maar kunnen ook dienen als een democratische waakhond: je positie op een issue vaag houden is soms beter voor politici dan specifiek worden (zie bijvoorbeeld dit onderzoek van Tomz en van Houweling).

Nu kwam ik recentelijk deze website tegen van Frank Brettschneider van de Universiteit van Hohenheim. Via een automatische content analyse scoren zij politieke teksten op de partij website, in speeches en in partij programma’s. Dit levert enige hilarische bevindingen op. Zo was bijvoorbeeld het partij programma van de FDP bij de jongste verkiezingen in Baden-Württemberg net zo ingewikkeld als de gemiddelde dissertatie. Van de partij websites zijn De Groenen over het algemeen het meest onbegrijpelijk. Het is ook opvallend dat Die Linke – vaak bestempeld als populistisch – het niet beter en soms slechter doet dan de bestaande partijen. De website geeft ook een mooi overzicht over de aandacht voor issues per partij per maand.

Ik ben niet bekend met een vergelijkbare analyse van Nederlandse teksten. Maar als iemand dit kent, laat het me weten! Indien niet, zal ik over enige tijd analyses doen van de moeilijkheidsgraad van Nederlandse partij programma’s.

About the author

Gijs Schumacher

Related Articles

1 Comment

  1. Armen Hakhverdian
    Armen Hakhverdian

    Hup, Gijs. Ik kan niet wachten op die Nederlandse analyses. Ondertussen is dit ook wel een mooie grafiek over de complexiteit van de State of the Union door de jaren heen: http://www.guardian.co.uk/world/interactive/2013/feb/12/state-of-the-union-reading-level.

    Voorbeeldzin van James Madison: “In reviewing the scenes through which it has been attained we can rejoice in the proofs given that our political institutions, founded in human rights and framed for their preservation, are equal to the severest trials of war, as well adapted to the ordinary periods of repose.”

    Voorbeeldzin van Bush sr: “Education is the one investment that means more for our future, because it means the most for our children.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)