Kersttip 2. Game of Thrones: Risk

1 Comment

Vandaag een bijdrage van Kristof Jacobs, universitair docent Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Weet u nog steeds niet wat u moet kopen voor de Kerst, dan volgt hier de tweede aflevering in de reeks #tipsvanstukroodvleesvooronderdekerstboomenbijdeoliebollen. U krijgt van mij (jawel) een speltip: het nieuwe ultieme bordspel voor politicologen, Game of Thrones: Risk.

 

Risk en de neo-relatistische visie op internationale politiek

De internationale politiek wordt vaak vergeleken met het spel Risk, een spel dat velen van ons wellicht wel (minstens) een keer gespeeld hebben. Ongetwijfeld liepen ook bij u de gemoederen hoog op wanneer weer eens een alliantie werd opgeblazen. De internationale politiek in het klein. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het spel vaak gebruikt wordt om de neo-realistische visie op internationale politiek te illustreren tijdens de colleges (zie bv. hier en hier).  Het eigenbelang van de individuele speler staat voorop. Je kan wel allianties sluiten (samenwerken). Op de korte termijn is dat zelfs voordelig, maar op de lange termijn moet je elkaar verraden en overlopen van de ene alliantie naar de andere. Vrolijk word je er vaak niet van en op den duur heb je altijd mensen die het spel niet meer willen spelen.

Daarvoor is nu een oplossing: de Game of Thrones variant op Risk. In dat spel kan je wel allianties sluiten, lekker spelen en hoef je niemand te verraden (maar je kan het wel).

 

Politicologische bordspelen

Laten we wel wezen, er bestaan veel politicologisch interessante bordspelen. Zo is een variatie op Risk, Diplomacy, al jaren een hit in de bestuurskamers van studieverenigingen Politicologie. Ook Imperial 2030 is aan te raden (een uiterst genietbare Marxistische variant op Risk). Tot slot heb je ook bordspelletjes zoals Machiavelli, Koude Oorlog en Cuba die erg goed zijn. Maar Risk blijft toch voor veel politicologen het favoriete spel.

 

Risk en de internationale politiek

Risk is simpel en lijkt op cynische variant van de internationale politiek: je bouwt aan je eigen rijk door een groot leger op de been te brengen en gebieden te veroveren. Vooral de afgelegen gebieden zijn belangrijk want die kan je vaak tot aan het einde van het spel behouden. Soms lijkt de balans tussen de verschillende spelers uit de hand te lopen en dan sluit je allianties of verander je van alliantie. Het spel kan eeuwig blijven duren en de winnaar is meestal diegene die op het juiste moment zijn partners verraadt. Geen spel dus waar je vrienden mee maakt en bovendien duurt het spel wel erg lang.

 

Hoe Game of Thrones: Risk anders is

Zoals eerder gezegd is samenwerken in de klassieke Risk wel voordelig, maar moet je altijd wel iemand verraden om te winnen. Bovendien is de kans groot dat de allianties veranderen wanneer één partner binnen de alliantie te sterk wordt.

Game of Thrones: Risk verandert de dynamiek van de klassieke Risk op twee manieren: (1) je werkt met korte termijn missies (die 1 tot 4 punten opleveren als je ze volbrengt) om een lange termijn doel (10 punten) te behalen en (2) het spel werkt met havens waardoor eigenlijk alle regio’s kwetsbaar zijn. Dit verandert de incentive structure van het spel: langdurig samenwerken wordt nu veel voordeliger. De twee wijzigingen zorgen er namelijk voor dat je als speler het eigenlijk nooit in je eentje lang kan volhouden als enkele tegenstanders in alliantie met elkaar gaan. Maar… het leuke is dat iedereen binnen de alliantie nog steeds zijn doel kan halen door missies te volbrengen. Je hoeft dus niet per se je vrienden te verraden om te winnen en kan tot op het einde in een alliantie blijven.

Mocht je nu toch bloeddorstig zijn, dan kan je natuurlijk gerust allianties opblazen zoveel je wil. Dat speelt ook lekker (vooral voor je tegenstanders). Naast de andere dynamiek maken ook de toevoeging van achtzijdige dobbelstenen, speciale eenheden, unieke personages (gebaseerd op de personages uit de serie) en actiekaarten het spel een veel aangenamere ervaring dan de klassieke Risk.

Dus mijn tip voor de Kerst: sluip weg van dat kerstdiner, verzamel een viertal neven, nichten, ooms, tantes of wie dan ook; neem een fles wijn mee en speel de rest van de avond gewoon een potje Game of Thrones: Risk. Fijne feestdagen!

About the author

Related Articles

1 Comment

  1. Bart

    Dank voor de tip! Snel even bij Moenen en Mariken langs! Wordt het toch nog een gezellige Kerst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)