Koning Abdullah stond aan het hoofd van één van de meest repressieve regimes ter wereld

1 Comment

Koning Abdullah van Saoedi-Arabië is gisteravond op 90-jarige leeftijd overleden. Hij stond jarenlang aan het hoofd van één van de meest repressieve regimes ter wereld. Dat Saoedi-Arabië op grote schaal mensenrechten schond (en schendt), mag een understatement van jewelste heten. Hoe autocratisch Saoedie-Arabië precies is? Daarvoor pakken we de data van Polity IV erbij, één van de meest gebruikte bronnen voor het meten van het democratiegehalte van landen.

Polity IV geeft aan landen een score die kan variëren tussen -10 (autocratisch) en 10 (democratisch). Deze scores zijn opgebouwd uit een aantal indicatoren over vrije en eerlijke competitie tussen elites en vrije en eerlijke participatie van burgers (zie hier voor een uitgebreide verantwoording). In 2013 was de situatie als volgt:

 

Capture

Bron: Polity IV

 

Dit verhult nog enigszins hoe laag Saoedi-Arabië daadwerkelijk scoort. Hieronder dus een lijst van de twintig landen die in de bovenstaande figuur als autocratisch zijn gelabeld:

 1. Bahrain -10
 2. Korea North -10
 3. Qatar -10
 4. Saudi Arabia -10
 5. Swaziland -9
 6. Syria -9
 7. Uzbekistan -9
 8. Oman -8
 9. Turkmenistan -8
 10. UAE -8
 11. Azerbaijan -7
 12. Belarus -7
 13. China -7
 14. Cuba -7
 15. Eritrea -7
 16. Iran -7
 17. Kuwait -7
 18. Laos -7
 19. Vietnam -7
 20. Kazakhstan -6

 

Saoedi-Arabië, benzinepomp van de wereld, trouwe bondgenoot van het westen, is dus één van slechts vier landen die de laagst mogelijke score haalt in het Polity IV-universum. Om daar nog een schepje bovenop te doen: Saoedi-Arabië bevindt zich in een select gezelschap van landen (samen met Qatar om precies te zijn) die nog nooit een hogere score dan het absolute minimum van -10 hebben gehaald. Ook niet onder ieders favoriete hervormer Koning Abdullah.

Wat jij, John Kerry?

 

About the author

Armen Hakhverdian
Universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam

Related Articles

1 Comment

 1. Josse de Voogd

  Interessant kaartje. Opvallend hoe België en Frankrijk lager scoren dan vrijwel alle Westerse landen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)