Mierenhoop (5 april 2013)

No Comment

We zullen wekelijks op de vrijdagmiddag wat interessante links posten die we eerder die week zijn tegengekomen. De naam van de rubriek is een knipoog naar een klassiek onderonsje tussen de politicoloog E.E. Schattschneider en een student. De student schijnt Schattschneider te hebben gevraagd of deze zijn rol als politicoloog vergeleek met die van een entomoloog die een mierenhoop bestudeert. Schattschneider antwoordde hierop dat hij zichzelf eerder zag als een mier die een mierenhoop bestudeert…

  • Management en bibliometrische analyse. Marco de Baar over de hachelijke onderneming van het meten van onderzoeksoutput met bibliometrische gegevens.
  • Widowhood Effects in Voter Participation. Fascinerend stuk van William Hobbs en anderen over partner-effecten en politieke participatie. Ze onderzoeken deze ‘spousal influence’ door stemgedrag bij verkiezingen te analyseren ten tijde van het overlijden van een partner:

The results show that after turnout rates stabilize, widowed individuals vote nine percentage points less than they would had their spouse still been living, and that this change may persist indefinitely. Variations in this “widowhood effect” on voting support a social isolation explanation for the drop in turnout.

  • Armed correlations. Er bestaat geen groter cliché in de methodologie dan ‘correlation does not equal causation’. Uiteraard zit hier een kern van waarheid in, maar dat betekent niet dat correlaties waardeloos zijn. Adam Gopnik licht dit toe aan de hand van de correlatie tussen wapendoden en de aanwezigheid van vuurwapens. Een andere onderzoeksstrategie om het effect van de aanwezigheid van vuurwapens op wapendoden te onderzoeken is overigens om de consequenties van een belangrijke wetswijziging in kaart te brengen. Zo zou het aflopen van de Federal Assault Weapons Ban in een aantal Amerikaanse staten aan de Mexicaanse grens voor een toename van wapendoden in Mexico hebben gezorgd.
  • The empirical kids are alright. New York Times columnist David Brooks verwonderde zich afgelopen week over de ‘empiricist mind-set‘ van de huidige generatie wonksters. Yale student Baobao Zhang verdedigt deze empirische grondhouding:

Our generation faces socioeconomic inequality, climate change and an unsustainable welfare system. But picket signs, marches and protests are not enough to overcome these challenges. By combining empirical analysis with political action, we can begin to innovate solutions to these complex problems.

About the author

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)