Obama houdt van broccoli; Amerikanen niet…

No Comment

Mark Blumenthal, senior polling editor van de Huffington Post, is een heerlijke grabbelton aan weetjes over Amerikaanse publieke opinie. In zijn Pollster Updates schrijft hij geregeld over de ontelbare peilingen die dagelijks boven het Amerikaanse publiek worden uitgestort. Zo berichtte Blumenthal laatst over publieke opinie over…broccoli.

Barack Obama schijnt een paar dagen terug te hebben gezegd dat broccoli zijn lievelingseten is. De Huffington Post merkt fijntjes op dat Obama toch ook niet vies is van de ongezonde vette hap (zie hier), maar dat terzijde. De beste man was nou eenmaal campagne aan het voeren voor gezond eten en dan is je lievelingseten gewoon broccoli.

En de Amerikanen dan? Gelukkig heeft Vanity Fair in 2011 in samenwerking met het actualiteitenprogramma 60 minutes een poll laten uitvoeren waarin ze het Amerikaanse volk onderwerpen aan een spervuur van pittige vragen. Bijvoorbeeld over welk van de volgende wezens daadwerkelijk bestaat: Bigfoot, het monster van Loch Ness, Eenhoorns, Vampieren of Feeën. Bigfoot won met 40% van de stemmen. Of wat dacht u van de volgende vraag: All other things being equal, would you say a man wearing a beard gives a more favorable impression, a less favorable impression, or does a beard not affect your impression at all? Op 28% van de vrouwen maakt een baard een slechtere indruk tegenover 18% voor de mannen.

Maar terug naar broccoli. Vanity Fair vroeg de Amerikanen namelijk ook: If all food only had one flavor, which of the following would you most like that flavor to be 1. Steak, 2. Chocolate, 3. Broccoli, 4. Watermelon, or 5. Mashed potatoes? De resultaten zijn schokkend. Chocolade en steak staan fier bovenaan met respectievelijk 34% en 30% van de stemmen. Broccoli bungelt geheel terecht onderaan de lijst. Slechts 6% van de Amerikanen zou kiezen voor broccoli als voedsel slechts één smaak zou mogen hebben. Het verschil tussen mannen en vrouwen op deze vraag had ik overigens ook niet verwacht. Bij mannen staat steak bovenaan (43% tegenover 18% voor vrouwen), bij vrouwen staat chocolade bovenaan (42% tegenover 26% voor mannen).

Gelukkig hebben we bij Stuk Rood Vlees geen last van komkommertijd.

Ter afsluiting een clipje over broccoli dat niets te maken heeft met politiek of politicologie. Maar wel met broccoli. Harrison Ford vertelt een mop in de show van David Letterman…

 

About the author

Armen Hakhverdian
Universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)