Opkomst TK2017 bijzonder hoog voor een democratie

No Comment

De opkomst wordt door de exitpoll van Ipsos geschat op 82%; in de voorlopige uitslag op ruim 80%. De hele dag al lag die opkomst meerdere procentpunten hoger dan in 2012. Maar ook bij die verkiezingen was de opkomst met 74,6% bepaald niet laag.
Er zijn nauwelijks landen in de wereld met een hogere opkomst. De opkomst was in de afgelopen jaren hoger in 3 typen democratieën: Landen met opkomstplicht (als Australië, Luxemburg, België, en veel Zuid-Amerikaanse landen), microstaten (als Malta, Antigua en Barbuda, Sao Tome en Principe), en Noordse landen (Denemarken, Zweden, IJsland, Noorwegen).
Die hoge opkomst heeft een prachtige bijkomstigheid. Doordat zo breed wordt deelgenomen aan de verkiezingen, zijn verkiezingen bijzonder egalitair. De oververtegenwoordiging van bepaalde groepen in de bevolking is in het stemhokje klein.Hieronder een overzicht van opkomst bij recente verkiezingen uit de database van IDEA (Institute for Democracy and Electoral Assistance). Ik heb het overzicht beperkt tot democratieën (score 3 of lager volgens Freedom House). Landen met opkomstplicht zijn met geel gemarkeerd. De opkomst van Nederland in 2012 is oranje gemarkeerd.

opkomst idea

About the author

Tom van der Meer
Tom van der Meer (1980) is Hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Legitimiteit, Ongelijkheid en Burgerschap, aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder werkte hij bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is sinds 2015 co-Directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) en Lokaal Kiezersonderzoek (LKO). Hij doet voornamelijk onderzoek naar Politiek vertrouwen, Kiesgedrag (electorale volatiliteit), Politieke socialisatie, en Sociaal kapitaal (burgerparticipatie, etnische diversiteit).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)