Over Stuk Rood Vlees

 

In 2012 sprak premier Mark Rutte de woorden: “Je moet niet reageren op elke stuk rood vlees dat de arena wordt ingegooid”. StukRoodVlees biedt vanuit academisch onderzoek een tegenwicht tegen vluchtige meningen en ongefundeerde analyses.

Op dit blog koppelen wij politicologisch onderzoek aan de actualiteit. We schrijven dit blog om vier redenen.

Allereerst willen wij politicologisch onderzoek onder de aandacht van een breder publiek brengen. Politici, journalisten en publicisten tuimelen over elkaar heen om het laatste politieke nieuws te duiden, terwijl politicologen zich veelal gedeisd houden in het publieke debat. Wij houden ons dag in dag uit bezig met belangrijke maatschappelijke en politieke onderwerpen – van kiesgedrag tot politiek vertrouwen, van politieke partijen tot de werking van kiesstelsels – maar desondanks is het voor velen onduidelijk wat we doen.

Ons onderzoek komt uiteindelijk terecht in wetenschappelijke tijdschriften die door technisch jargon en ontoegankelijke uitgeverijen louter gelezen worden door vakbroeders. Dat is zonde, want de relevantie van politicologisch onderzoek gaat veel verder dan de muren van de ivoren toren. Ons belangrijkste doel is dan ook om politicologisch onderzoek toegankelijk te maken voor een breder publiek, zoals The Monkey CageAndrew Gelman en Nate Silver de afgelopen jaren hebben gedaan.

Bovendien kan het publieke debat wel wat diepgang en onderbouwing gebruiken. Er zijn veel politieke discussies op televisie, veel opiniestukken en columns over politiek in kranten, tijdschriften en op websites, maar empirisch onderbouwde analyses van het politieke proces zijn schaars. Met deze blog willen wij tegenwicht bieden aan de overdaad aan vluchtige meningen en ongefundeerde analyses. Wat ons betreft is een politicologische invalshoek een verrijking van het reeds bestaande aanbod aan opinies, duidingen en analyses.

Veel van ons eigen onderzoek wordt pas na een lang proces van peer review gepubliceerd. Dat kan maanden of zelfs jaren duren. Bovendien stuiten we vaak op waardevolle en relevante onderzoeksresultaten die om tal van redenen niet direct geschikt zijn voor een academische publicatie. Op StukRoodVlees willen we de resultaten van ons onderzoek al in een eerder stadium voor een breder publiek inzichtelijk maken.

En oké, we zijn natuurlijk vooral gigantische nerds die het leuk vinden om in onze vrije tijd over ons werk te schrijven.

Veel leesplezier!

Armen Hakhverdian, Tom Louwerse, Tom van der Meer, Matthijs Rooduijn, Gijs Schumacher, Rens Vliegenthart, Kristof Jacobs, Simon Otjes