Peilingwijzer: PVV grootste, zomer bevestigt trends

1 Comment

De coalitiepartijen genieten maar weinig steun in de opiniepeilingen bij de start van het nieuwe politieke jaar. De zomer bevestigde een beeld dat al langer zichtbaar is: verlies voor de regeringspartijen, winst op de flanken. De PVV wist haar positie te verstevigen, zodat ze nu in 99% van de simulaties die ten grondslag liggen aan de Peilingwijzer de grootste partij is met 25 tot 29 zetels.

 

NOS_Zetels

 

Het is niet zo dat de regeringspartijen in de afgelopen maanden spectaculair daalden; de grote pijn zat voor de VVD kort na de presentatie van het regeerakkoord. De VVD zakte sinds 1 januari nog maar ongeveer 1%. Tijdens de zomer bleven de liberalen ongeveer gelijk; ze verloren de koppositie wel aan de PVV die nog iets steeg.

De PvdA verliest meer gelijkmatig: tussen de verkiezingen en 1 januari verloor de partij zo’n 6%, sindsdien leverden de sociaaldemocraten nog eens 8% in. Ze staan nu in de Peilingwijzer op 14 tot 18 zetels.  Hoewel het niet mogelijk is om te zeggen waar de verloren kiezers precies naartoe gaan, zien we in ieder geval weinig netto resultaat voor de SP: sinds 1 januari wonnen de socialisten omgerekend maar zo’n 2 zetels, terwijl de PvdA er in die periode zo’n 12 verloor.

 

NOS_Partijen_Longitudinaal

Peilingwijzer: schattingen per partij sinds de verkiezingen van 12 september 2013. Licht gekleurde gebieden geven de 95%-onzekerheidsmarge aan.

 

Bij de middelgrote en kleinere partijen zien we vooral goede resultaten voor D66 (nu 16 tot 18 zetels), 50PLUS (9 tot 13) en CDA (13 tot 17), maar ook SGP, GroenLinks, PvdD en ChristenUnie staan op een (kleine) virtuele winst ten opzichte van de laatste verkiezingen.

Natuurlijk is de zomer een zeer rustige politieke periode waarin grote verschuivingen niet te verwachten zijn. Maar de berichten over de inhoud van de begroting duiden er niet op dat VVD en PvdA de komende tijd op bijzonder veel groei in de peilingen hoeven te rekenen.

Deze post verscheen eerder op de website van de Peilingwijzer, dat alle peilingen samen neemt tot één schatting van de steun voor de politieke partijen. Op deze website staat een uitgebreide uitleg van de gebruikte methode.

About the author

Tom Louwerse
Tom Louwerse is universitair docent politicologie aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op politieke representatie, parlementair gedrag, verkiezingen, peilingen en stemhulpen.

Related Articles

1 Comment

  1. Opinie Overzicht

    […] Trends, PVV grootste – Tom Louwerse, StukRoodVlees.nl […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)