Snel & Simpel? Politicologische journals, omlooptijd en acceptatiegraad

1 Comment

Om hun onderzoek bekend te maken onder mede-academici, publiceren (Nederlandse) politicologen steeds meer in artikelvorm in internationale journals. Er zijn veel, heel veel van dit soort journals – aanzienlijk meer dan honderd, hoewel het precieze aantal niet eenvoudig te achterhalen is. Er is dus nogal wat keuzemogelijkheid waar je artikel heen te sturen. De keus wordt vaak bepaald door doelgroep (welk journal wordt goed gelezen in het deelveld van de studie) en door de impact score van het journal (hoe goed artikelen uit dat journal vervolgens geciteerd worden).

Soms is het echter vooral prettig om snel duidelijkheid te krijgen over een academisch artikel en/of om deze snel ergens gepubliceerd te krijgen. Kort voor de verdediging van je proefschrift, bijvoorbeeld. Of voor een sollicitatie. Of voor een beursaanvraag. Wat dan te doen?

 

Ranking the journals

De onvolprezen website reviewmyreview.eu brengt politicologische journals in kaart. Het bekijkt hoe groot de kans is dat het manuscript geaccepteerd wordt, en hoe lang het duurt voor de eerste reviews binnen zijn. Omdat de site een bezoekje verdient, zal ik de details niet herhalen, maar geef ik de journals weer in een scatterplot.

poljournals-01

Source: reviewmyreview.eu

We zien een aantal outliers. The Political Quarterly heeft een wel heel hoge kans op publicatie (60%). Social Science Quarterly is bijzonder traag. Het grootste percentage artikelen wordt afgewezen door Philosophy and Public Affairs, het snelst zijn de reviews bij The Forum. Het Nederlandse vlaggenschip Acta Politica scoort wat bovengemiddeld op allebei de kenmerken. Het Europese vlaggenschap European Journal of Political Research heeft een juist lage omlooptijd en een lage acceptatiegraad. De impactscore is dan ook aanzienlijk hoger.

Opvallend genoeg zit er, afgezien van een paar outliers, nagenoeg geen verband tussen omlooptijd en acceptatiegraad. In zekere zin is dit goed nieuws voor onderzoekers met haast: er is dus volop keus uit allerlei soorten tijdschriften. Bezoek reviewmyreview.eu zelf om te zien welk journal bij je past.

About the author

Tom van der Meer
Tom van der Meer (1980) is Hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Legitimiteit, Ongelijkheid en Burgerschap, aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder werkte hij bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is sinds 2015 co-Directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) en Lokaal Kiezersonderzoek (LKO). Hij doet voornamelijk onderzoek naar Politiek vertrouwen, Kiesgedrag (electorale volatiliteit), Politieke socialisatie, en Sociaal kapitaal (burgerparticipatie, etnische diversiteit).

Related Articles

1 Comment

  1. Erik van Ingen

    Werd tijd dat een aantal journals met de billen bloot ging!
    Zie ook https://scirev.sc/ voor reviews van journals door gebruikers, inclusief mogelijkheid zelf reviews toe te voegen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)