StukRoodVlees Gemist: April 2014

No Comment

De bezoekersaantallen blijven maar stijgen. In april las u graag over Maurice de Hond, de PvdA, stemfies, ruimte op rechts, D66, ongelijkheid en kwaliteitslijstjes in het onderwijs.
Hier nogmaals de meestgelezen stukken van de afgelopen maand.
In volgorde van populariteit:

 1. Open brief aan Maurice
  Gijs Schumacher is op zoek naar het verhaal achter de losse percentages, en stuurt een brief aan opiniepeiler Maurice de Hond.
  Hij heeft nog altijd geen reactie.
 2. Is de PvdA stuk? Analyse van ‘het slechtste resultaat ooit’
  De PvdA heeft bij #GR2014 een electoraal dieptepunt bereikt. Tom van der Meer analyseert het verlies, en ziet het als een natuurlijk gevolg van structurele veranderingen en strategische uitdagingen waar de PvdA rekening mee zal moeten blijven houden.
 3. Is de onderwijsinspectie te soft of gebruikt zij andere kwaliteitsindicatoren?
  De kwaliteit van het onderwijs blijft de gemoederen bezig houden. Jaap Dronkers valt de onderwijsinspectie aan op de – zijns inziens – te softe kwaliteitsindicatoren, waardoor het aantal zwakke scholen wordt onderschat.
 4. Kanttekeningen van een softie: hoofdinspecteur reageert op de kritiek van Jaap Dronkers
  Nog dezelfde avond sloeg Arnold Jonk terug. De hoofdinspecteur Basisonderwijs & Speciaal Onderwijs schrijft: “De kwaliteit van een school op afstand tot een getal terugbrengen zal de inspectie in ieder geval niet doen. Ook wetenschappers zouden dat niet moeten willen doen.”
 5. Bedreigt inkomensongelijkheid de sociale cohesie?
  Ongelijkheid staat in het centrum van de aandacht. In april verschenen twee boeken over een grootschalig project naar de maatschappelijke en politieke gevolgen van inkomensongelijkheid. Een tipje van de sluier van hoofdonderzoeker Herman van de Werfhorst.
 6. Van Klaveren en Bontes willen ‘gezond rechts geluid’ laten horen, maar bestaat er wel ruimte op rechts?
  Ex-PVV’ers Bontes en Van Klaveren beginnen een eigen, rechtse fractie. Armen Hakhverdian betwijfelt of er wel electorale ruimte is voor nog zo’n partij.
 7. Is Pechtold nou zo slim, of zijn de anderen nou zo dom? De val en herrijzenis van D66
  In 2006 nog bijna verdwenen, in 2014 aan kop in de peilingen. Heeft D66 het volatiele verleden eindelijk achter zich gelaten? Tom van der Meer analyseert het succes van Pechtold, en ziet vooral veel continuïteit.
 8. Jouw stemfie tast mijn stemgeheim aan
  De stemfie is aangeklaagd. De foto vanuit het stemhokje is een inbreuk op het stemgeheim van anderen, betoogt Tom Louwerse. Stemfies zetten de deur open voor misbruik.
In : Overig

About the author

Tom van der Meer
Tom van der Meer (1980) is Hoogleraar Politicologie, in het bijzonder Legitimiteit, Ongelijkheid en Burgerschap, aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder werkte hij bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij is sinds 2015 co-Directeur van het Nationaal Kiezersonderzoek (NKO) en Lokaal Kiezersonderzoek (LKO). Hij doet voornamelijk onderzoek naar Politiek vertrouwen, Kiesgedrag (electorale volatiliteit), Politieke socialisatie, en Sociaal kapitaal (burgerparticipatie, etnische diversiteit).

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)