StukRoodVlees Gemist: Januari 2014

No Comment

Januari was voor StukRoodVlees de best bezochte maand tot nu toe. En dat was nog voordat gisteren de post van Simon Otjes over Buma’s kiesdistricten viraal ging.

U blijkt het vooral erg mooi te vinden wanneer proefballonnetjes worden doorgeprikt, boude beweringen onderuit worden gehaald. En dat blijkt de afgelopen anderhalve maand hard nodig te zijn geweest.

Welke stukken werden de afgelopen maand het meest gelezen? In volgorde van populariteit:

 

 1. Is de PVV ‘even groot als de PvdA en VVD samen’? Hangt van het peilbureau af…
  Elke zondag nemen onze landelijke media gretig de recentste uitkomsten van de peilingen van Maurice de Hond over. “PVV even groot als PvdA en VVD samen” kopten de nieuwssites half januari. Armen Hakhverdian prikte de bubbel door: Wie de niet De Hond maar Ipsos als bron zou gebruikten, concludeert dat de coalitie bijna twee keer zoveel zetels zou hebben als de PVV.
 2. Alles voor de kijkcijfers?
  Rens Vliegenthart concludeert dat de affaire-Hoes “een ontluisterend inkijkje [geeft] in hoe de NOS over haar kijkerspubliek denkt.”
 3. Hoe denken Kamerleden over een Europees referendum?
  In januari mocht het Burgerforum-EU in de Tweede Kamer zijn voorstel voor een referendum over de EU verdedigen. Het werd weggestemd. Tom Louwerse legde voortijdig al uit waarom dit zou gebeuren: er gaapt een dubbele kloof tussen kiezers en parlementariërs.
 4. Jubelende NRC slaat plank fors mis: “Partij weet precies waar kiezer zit met nieuw informatiemodel”
  Met de verkiezingen in aantocht zijn media op zoek naar een leuke insteek. NRC gaf ruim baan aan een verkoopmodel dat op basis van stembureau-uitslagen meent kiezers te kunnen lokaliseren voor wanhopige campagneleiders. Tom van der Meer beschimpt de kritiekloze opstelling van NRC (en later verscheidene andere media), en geeft zelf de nodige kritiek die de journalistiek liet liggen.
 5. Zwarte Piet schaadt Nederlands vertrouwen in de VN
  Weet u het nog? De Zwarte-Pietdiscussie is voorlopig even geluwd. Tom van der Meer nam de schade op, en laat zien hoe Zwarte Piet het vertrouwen in de VN schaadde.
 6. Democratieën vechten niet met elkaar? Nog steeds géén ijzeren wet!
  StukRoodVlees doet steeds meer aan Internationale Politiek. Femke Avtalyon bekritiseert de publieke wijsheid dat democratieën geen oorlog met elkaar voeren.
 7. Wat zeggen Tweede Kamerpeilingen over de gemeenteraadsverkiezingen?
  Belangrijk in de komende maanden: Tom Louwerse geeft vier handreikingen om te duiden wat de reguliere zetelpeilingen wel en niet zeggen over de gemeenteraadsverkiezingen.
 8. Zijn onze partijleiders groentjes?
  Volgens pensionado-populist Henk Krol zijn politici tegenwoordig groentjes zonder relevante ervaring buiten de politiek. Gijs Schumacher kijkt naar de ervaring van partijleiders van nu en het verleden en maakt gehakt van Krols bewering.
 9. Zijn verkiezingen wel zo’n goede ideologische afspiegeling van de samenleving?
  Nog zo’n loze opmerking ontkracht. Amsterdam was in rep en roer vanwege een plan om de opkomst in de stad te bevorderen onder die groepen die normaliter ondervertegenwoordigd zijn. Het CDA vond dit slecht, want dan “is de verkiezing geen afspiegeling van de samenleving meer.” Tom van der Meer legt uit dat verkiezingen dat sowieso al niet zijn: rechtse kiezers en radicalere kiezers gaan normaliter eerder stemmen dan linkse en gematigde.

 

Onderwijs

Al enige maanden woedt op StukRoodVlees de discussie over de kwaliteit van het basisonderwijs. CITO-ranglijstjes, excellente scholen, Engelstalig onderwijs: Wat heeft de wetenschap te zeggen over deze innovaties?

 1. ‘Excellente’ en niet-’excellente’ basisscholen vergeleken
  Jaap Dronkers legt het lijstje excellente scholen van staatssecretaris Dekker naast zijn eigen ranking.
 2. Dronkers revisited: het meten van de kwaliteit van basisscholen
  René Schulenberg past het bekritiseerde CITO-model van Jaap Dronkers op een aantal punten aan. Met mooie en relevante graphic voor elke onderwijsbestuurder, ouder, of datanerd.
 3. De achtergronden van Engelstalige basisscholen vergeleken
  Jaap Dronkers kraakt onderzoek naar het nut van Engelstalige basisscholen: “Een dergelijk onderzoek voldoet dus niet aan de eisen van evidence-based onderzoek, die OC&W zegt te hanteren.”

About the author

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)