Teeuwen en Condell: dun lijntje, wereld van verschil

1 Comment

Gisteren werd cabaretier Hans Teeuwen geïnterviewd door Wilfried de Jong in het programma Zomergasten. Op een gegeven moment ging het gesprek, naar aanleiding van een fragment van de Britse komiek en politiek commentator Pat Condell, over de vrijheid van meningsuiting en de Islam. Dit gesprek laat mooi zien hoe liberale en xenofobe opvattingen elkaar soms nauwelijks lijken te ontlopen.

Het filmpje is een reactie op rellen in 2012 naar aanleiding van de anti-Islamfilm Innocence of Muslims.  Condell vergelijkt de Islam met vergif en zegt onder andere: “We don’t like it, we don’t trust it, and we’re never going to respect it.” De manier waarop Condell een onderscheid maakt tussen wij en zij en alle moslims over een kam scheert maakt dit filmpje volgens mij niets minder dan xenofoob.

De Jong vraagt na afloop aan Teeuwen of hij het met Condell eens is en de cabaretier antwoordt: “Ja, eigenlijk wel.” Maar als De Jong doorvraagt over wat Teeuwen dan precies vindt, lijkt hij er toch een wat genuanceerdere mening op na te houden. Hoewel hij het eens zegt te zijn met Condell, gooit Teeuwen niet alle moslims op een hoop, en zegt hij dat alleen degenen die geweld gebruiken zich het filmpje van Condell moeten aantrekken. De zij van Condell betreffen volgens hem alleen de gewelddadige moslims.

Dit is toch een heel andere opvatting. Het is liberaal om gewelddadige moslims in krachtige termen te veroordelen. (En dat geldt net zo goed voor gewelddadige Christenen of Joden.) Het afbranden van alle moslims is echter xenofoob. De lijn lijkt dun, maar het is een wereld van verschil.

Zie hier voor het filmpje (vanaf 1 uur en 17 minuten, te zien tot en met 6 augustus).

About the author

Matthijs Rooduijn
Matthijs Rooduijn is politiek socioloog en werkt als universitair docent bij de afdeling Sociologie van de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de opkomst van populistische en radicale politieke partijen, kiesgedrag en publieke opinie.

Related Articles

1 Comment

  1. p. de grotenduinmand

    Pat Condell heeft meer dan een miljoen bloggers, dus hij kan rustig wij zeggen. Wij is namelijk meer dan één. Hij brandt niet alle Moslims af, alleen de degenen die zich altijd gekwetst en slachtoffer voelen door de vrije meningsuiting en respect eisen van de”” ongelovigen” en toegegeven dat zijn er veel, dus Moslims die dat niet doen, hoeven zich niet aangesproken te voelen. Iedereen weet nu onderhand wel dat de politiek correcte Gutmenschen niet bij het wij van Pat Condell horen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)