Tussen ‘wonks’ en ‘pundits’ II: “Als wij de bal hebben kunnen hun niet scoren.”

2 Comments

Ik schreef vanmorgen over het verschil tussen ‘wonks’ en ‘pundits’. We zien in de politieke verslaggeving namelijk steeds vaker dat nerds met een empirische, vaak kwantitatieve, mindset uitspraken en inzichten van ervaringsdeskundigen toetsen. Er kwam vanmorgen een mooie tweet voorbij die wat mij betreft laat zien dat de strijd tussen wonks en pundits ook in de sportwereld in alle hevigheid woedt:

 

 

 

Vergelijk deze kille cijfermatige verwerping van het belang van balbezit maar eens met de obsessie van velen in de voetbalwereld met datzelfde fenomeen. Balbezit is ook één van de weinige statistieken die je als kijker bij iedere wedstrijd te zien krijgt. Zoals opperpundit Johan Cruijff ooit zei: “Als wij de bal hebben kunnen hun niet scoren.”

Voetbalblog ‘De Zestien’ zijn van die wonks die dapper strijden tegen vastgeroeste noties en volkswijsheden in de voetbalwereld. Zo schreven zij een tijdje terug over de meest overschatte trap in het voetbal: de hoekschop: “In een gemiddeld voetbalstadion worden hoekschoppen vaak gevierd met een hoop gejuich. Want: een scoringskans!” In de praktijk komt hier weinig van terecht omdat slechts 1 uit 33 hoekschoppen een doelpunt oplevert. Er zelfs aanwijzingen dat een hoekschop eerder een mooie kans voor een counter vormt dan een scoringskans.

‘Wonks’ en ‘pundits’. Ieder mens heeft een taak in dit leven…

About the author

Armen Hakhverdian
Universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam

Related Articles

2 Comments

 1. Maarten Lemstra

  Ik citeer even een opmerking die bij het artikel van de volkskrant werd geschreven:

  “Liegen met statistiek, altijd leuk. Je vergeet te melden dat doelpunten altijd zeldzaam zijn, dus dat elke spelsituatie maar een kleine kans op doelpunten heeft. Zwolle had tot en met speelronde 29 32 doelpunten gemaakt. Ze scoren dus 25% uit hoekschoppen. alle reden om even op het puntje van je stoel te gaan zitten. Een snelle schatting geeft dat iets meer dan 10% van de doelpunten uit een corner valt.”

  Het aloude credo “Je hebt leugens, grote leugens en je hebt statistieken” bewijst ook dat statistieken op veel manieren kunnen worden uitgelegd en ook niet helemaal objectief zijn.

  • Armen Hakhverdian
   Armen Hakhverdian

   Beste Maarten, via één van de wonks van De Zestien kreeg ik de volgende link doorgestuurd over dit issue: http://www.soccerbythenumbers.com/2011/05/why-goal-value-of-corners-is-almost.html. Aangezien ik zelf niet met voetbalstatistieken werk, geef ik graag het stokje door…

   Over je ‘leugens, grote leugens’ quote, daar gaat het mij nou juist om. In het eerdere stuk van vandaag over wonks en pundits zeg ik juist dat je je niet moet blindstaren op cijfers zonder dat daar een krachtige theoretische rechtvaardiging aan ten grondslag ligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)