Van walging word je rechtser

No Comment

Stel dat vlak voor het stemhokje een hondendrol ligt. Beïnvloedt de drol je gedrag? David Pizarro en collega’s vinden in hun onderzoek een relatie tussen walging en rechtsere opinies. Mensen zijn meer of minder gevoelig voor walging (disgust sensitivity), dus voor sommige mensen speelt de drol een rol, andere mensen stappen over de drol en brengen hun stem uit. Pizarro en collega’s laten zien dat des te gevoeliger iemand is voor walging, des te conservatiever de opinies en des te groter de kans om voor een conservatieve kandidaat te stemmen. Zij vinden deze resultaten in 2 studies, eentje in de VS en eentje in 121 landen.

Maar zijn mensen conservatief en daarom walgen zij van vieze geuren of objecten, of word je van walging conservatiever? Om dit te onderzoeken hebben psychologen surveys afgenomen waarin mensen hun opinies op verschillende issues moesten aangeven. Maar bij 1 groep respondenten werd walging geactiveerd, door bijvoorbeeld een vieze lucht in de kamer waarin de respondent zat binnen te laten, door respondenten een videoclip uit Trainspotting te laten zien of door de respondenten te herinneren dat ziektes overal loeren en dat hygiëne belangrijk is. Bij een andere groep respondenten werd dit niet gedaan. Wat is de uitkomst? De groep respondenten waarbij walging geactiveerd werd was significant rechtser dan de groep waarbij geen walging werd geactiveerd. Van vieze geuren worden mensen bijvoorbeeld negatiever over homo’s. Zou dan misschien de rommel op het Rembrandtplein na het Gay Pride evenement zaterdag een negatief (en dus averechts) effect op acceptatie voor homo’s hebben?

Dit onderzoek zou dus voorspellen dat bijvoorbeeld het CDA en de VVD zouden profiteren van drollen in stemhokjes. Dus ziet u een drol in een stemhokje dan is dat a) een experiment van politicologen of psychologen, b) een heel genuanceerde doch vieze manier van verkiezingsfraude of c) een ranzig toeval.

Voor meer informatie kan je ook naar deze TED talk van David Pizarro luisteren.

About the author

Gijs Schumacher

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)