Wilders en zijn Vrienden in het Europees Parlement: de stand van zaken

2 Comments

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei vorig jaar kondigden Geert Wilders en Marine Le Pen van het Franse Front National (FN) met veel bombarie aan dat ze het Europees Parlement (EP) eens flink zouden gaan opschudden. Om dat te bewerkstelligen wilden ze samen met een aantal andere rechtsradicale partijen een fractie vormen in het EP. Het voordeel van zo’n fractie is dat je meer spreektijd krijgt en aanspraak maakt op meer geld. Het is Wilders en Le Pen echter niet gelukt genoeg partijen bij elkaar te brengen. Het gevolg: radicaal rechts zit verspreid over het EP en is niet in staat een vuist te maken.

Vrijdag meldde persbureau ANP echter dat diverse bronnen zeggen dat Wilders en zijn vrienden nu, een jaar later, dan toch op het punt staan om een Europese fractie te vormen. Wat is de stand van zaken en wat zijn de mogelijkheden voor Wilders en zijn vrienden?

Op dit moment zijn radicaal rechtse partijen grosso modo verdeeld over drie verschillende groepen in het EP. De eerste groep is de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). In deze ideologisch zeer heterogene fractie zitten onder andere de Britse Conservatieven van David Cameron en onze eigen ChristenUnie en SGP, maar ook de rechtsradicale Deense Volkspartij (DF) en Finnenpartij (PS). De tweede groep heet Europa van Vrijheid en Democratie (EFDD). In deze groep zitten de rechtsradicale UK Independence Party (UKIP) en de Zweden Democraten (SD). De overige rechtsradicale partijen zitten allemaal in de restcategorie van de Niet-fractiegebonden leden van het EP.

Hier zitten op dit moment ook Wilders en zijn vrienden. De vriendenclub van Wilders wordt gevormd door (naast natuurlijk de PVV zelf) het Franse FN, het Belgische Vlaams Belang (VB), het Italiaanse Lega Nord (LN) en de Oostenrijkse FPÖ. Samen beschikken deze partijen over 37 zetels in het EP. Dit zijn genoeg zetels om in aanmerking te komen voor het vormen van een Europese fractie. Voor het vormen van een fractie moet je als groep echter ook aan een andere eis voldoen: de fractieleden moeten afkomstig zijn uit minstens 7 lidstaten. Maar op dit moment beschikt de groep van Wilders slechts over parlementariërs uit 5 landen.

Het is duidelijk wat Wilders en zijn vrienden te doen staat. Ze moeten minimaal 2 zetels uit 2 andere lidstaten binnen zien te halen. De kans dat ze een hele partij (zoals DF, PS, UKIP of SD) zover weten te krijgen over te stappen lijkt me vrij klein. Veel van deze partijen vinden Wilders en/of zijn vrienden te radicaal, en staan niet te springen om over te lopen. Het is waarschijnlijker dat individuele parlementsleden een overstap zullen wagen. Die zouden afkomstig kunnen zijn uit één of meerdere van de eerdergenoemde rechtsradicale partijen, of eventueel uit een andere partij (bijvoorbeeld het Poolse Recht en Rechtvaardigheid [PiS] of de Italiaanse Vijfsterrenbeweging [M5S]).

Is het Wilders en zijn vrienden gelukt genoeg mensen te overtuigen de overstap te wagen? Morgen zou er een persconferentie kunnen komen, meldt het ANP. Ik ben benieuwd…

About the author

Matthijs Rooduijn
Matthijs Rooduijn is politiek socioloog en werkt als universitair docent bij de afdeling Sociologie van de Universiteit Utrecht. Hij doet onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van de opkomst van populistische en radicale politieke partijen, kiesgedrag en publieke opinie.

Related Articles

2 Comments

  1. Kordotium

    Een lid van het Italiaanse M5S heeft geen zin, want in de fractie zit al het Italiaanse Lega Nord.

  2. Matthijs Rooduijn
    Matthijs Rooduijn

    Je hebt natuurlijk helemaal gelijk, goed punt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked (required)