“De aarde warmt op; dat komt door menselijk handelen; hoe meer opwarming, des te groter de risico’s; er zijn manieren om die risico’s te bestrijden.” Zo vat klimaatwetenschapper Bart Verheggen (Amsterdam University College) zelf zijn boek Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering samen. Hij schuift aan om te vertellen over klimaatwetenschap, wat we weten over klimaatverandering en ook de politisering van klimaatwetenschap komt uiteraard aan bod.
Volg Bart via het geweldige blog KlimaatVeranda (@KlimaatVeranda) of via @BVerheggen.
Download de podcast via iTunes | Spotify | Stitcher | Soundcloud | RSS
Muziek: ‘Pollution‘ door Dexter Britain (CC BY-NC-SA 3.0)
Frans Galjee zegt
“De aarde warmt op; dat komt door menselijk handelen; hoe meer opwarming, des te groter de risico’s; er zijn manieren om die risico’s te bestrijden.”
Dat de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt klopt. Deze stijging is het gevolg van natuurlijke oorzaken plus een mogelijk menselijke bijdrage. Onbekendheid met de processen die klimaatverandering sturen maakt het nog onmogelijk in huidige opwarming de bijdrage van de mens te kwantificeren. De stelligheid dat opwarming “door menselijk handelen” komt is door gebrek aan inzicht en bewijs volkomen onterecht.
“Hoe meer opwarming des te groter de risico’s” klopt als de opwarming als bewezen door menselijk handelen zou komen. Dan zouden echter ook maatregelen om de risico’s te bestrijden voor de hand liggen.
Gezien huidige beperkte staat van kennis over processen die klimaatverandering sturen is elk ingrijpen anders dan zich aanpassen (zoals de mens al eeuwen doet) onverstandig.
Die beroemde Klimaatmodellen zijn op grond van bovenstaande onbruikbaar om hiermee voor een toekomstig klimaat projecties te maken.
“Hij (B. Verheggen) schuift aan om te vertellen over klimaatwetenschap, wat we weten over klimaatverandering en ook de politisering van klimaatwetenschap komt uiteraard aan bod.”
Ja die politisering heeft de wetenschap in algemeenheid maar de embryonale wetenschap over klimaatverandering in het bijzonder gemaakt tot een voor politiek doel gekneed hulpmiddel. Overigens heeft ‘de wetenschap’ dat ook gewoon laten gebeuren.
Frans Galjee
Armen Hakhverdian zegt
Beste Frans,
Dank voor je reactie. Het is een mooie illustratie van wat Bart in zijn boek het ‘pseudoskeptische kamp’ noemt en alleen al daarom lijkt het me een nuttig commentaar onder deze post.
Groet,
Armen
Frans Galjee zegt
“Dank voor je reactie. Het is een mooie illustratie van wat Bart in zijn boek het ‘pseudoskeptische kamp’ noemt en alleen al daarom lijkt het me een nuttig commentaar onder deze post.”
Beste Armen,
Ja het plaatsen in hokjes/kampen, of je daar nu voor of tegen bent, is mij bekend en ik laat het maar gebeuren zonder mij er nog druk om te maken.
De mening van Bart is mij via zijn site ook bekend en deze wordt hier bevestigd in het interview. Reageren op artikelen op zijn site is mij onlangs onmogelijk gemaakt niet vreemd voor de wereld van waan en emotie waarin krampachtig aan een heersende mening moet worden vastgehouden desnoods ten koste van alles waar een ‘beschaving’ op gefundeerd zou moeten zijn. Men kan niet anders men heeft niets anders.
Ofschoon een aantal opmerkingen en waarnemingen van Bart terecht zijn worden er door hem te gemakkelijk en te snel harde conclusies aan verbonden. Dit kan misschien in een situatie van PNS (Post Normal Science) maar volgens mij als gebruiker van de oude methode van wetenschap gedurende 34 jaar heeft deze PNS aanpak NIETS met wetenschap te maken. Het is een soort van nep-wetenschap dus.
De teloorgang van de wetenschap kan niet beter worden geïllustreerd dan door de wijze waarop iedereen tegenwoordig inclusief (en ook nog oververtegenwoordigd ) alpha’s met een beetje interesse maar zonder voldoende kennis zich als deskundige kan en mag opwerpen. Alpha’s die beta zaken als problemen gaan zien en deze met beta methoden willen gaan oplossen dat gaat fout. Kijk naar buiten om dit fout-gaan in werking te zien.
Tot slot, of mijn commentaar cq mijn kennis van zaken nuttig is of niet is in de situatie van het totaal ontbreken van een constructief debat voor mij van geen enkel belang meer. Het is zoals ik ooit stelde “ik gooi het over de schutting” en men doet er maar mee wat men wil.
Groet,
Frans