• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

‘Baas in eigen buik’: massamedia, geboortebeperking en abortus in de Verenigde Staten

door Liza Mügge 19/02/2014 0 Reacties

Bij een actie in 1970 waarbij de feministische groep Dolle Mina een gynaecologencongres binnenviel, ontblootte een aantal vrouwen hun buik, waarop de leus: ‘Baas in Eigen Buik’ te lezen was. De Wet afbreking zwangerschap (Wafz) trad mede dankzij jaren lange van soortgelijke  acties in werking in 1984. Alhoewel dit nog niet eens zo heel lang geleden is, is het nu nauwelijks voorstelbaar dat abortus ooit een struikelblok was dat politieke partijen verdeelde, kabinetsformaties vertraagde en regeringen in de knel bracht.

Anti-abortusgroepen, ze zijn er nog zeker. Een handjevol activisten van de ‘Schreeuw om Leven’ en abortusinformatie.nl liet zich begin deze maand nog horen toen een nieuwe vestiging van Centra voor Anticonceptie, Seksualiteit en Abortus (CASA) opende pal naast een gereformeerde kerk in Houten. De discussie genereerde wat aandacht in lokale en christelijke media, maar ebde snel weg.

In Verenigde Staten is dat anders. Alhoewel abortus daar ruim 10 jaar eerder is gelegaliseerd dan in Nederland, is het thema niet weggeweest uit het publieke debat. Gynaecologen worden geïntimideerd; in 2012 spendeerde het actiecomité Susan B. Anthony List  – genoemd naar het icoon van de pro-life beweging – maar liefst 11 miljoen dollar om pro-choice kandidaten te verslaan.  De pro-life beweging is een geoliede en ervaren politieke machine met macht en middelen, vertelt Manon Parry afgelopen vrijdag tijdens het History Research Seminar aan de universiteit van Amsterdam. In haar onlangs verschenen boek, Broadcasting Birth Control. Mass Media and Family Planning (Rutgers University Press 2013), beschrijft Parry hoe voor- en tegenstanders van abortus gebruik maken van media van begin 20ste eeuw tot het  MTV-tijdperk en de opkomst van het Internet. Het resultaat is een verrassend, soepel geschreven boek dat inzicht biedt in één van de thema’s die de Amerikaanse politiek tot op heden diep verdeelt.

 

Verdraaiing van historische feiten

Media is dé plek waar het gevecht over reproductieve gezondheid in de Verenigde Staten wordt gevoerd. Anti-abortusgroepen verspreiden door middel van massamedia strategisch foutieve of misleidende historische ‘feiten’ om standpunten te legitimeren. De representatie van de geschiedenis van de birth control movement is een strijd op zich geworden. Vooral het boegbeeld Margaret Sanger moet het ontgelden, dit terwijl zij tegen abortus was. De voormalig verpleegster zag met lede ogen aan hoe arme patiëntes op hun kraambed artsen vergeefs smeekten om uitleg hoe zij toekomstige zwangerschappen konden voorkomen. Sanger begon haar eerste acties rond 1914. Haar doel was om vrouwen uit alle lagen van de bevolking te leren hoe zij zwangerschap konden voorkomen, niet om ze te beëindigen. Gedurende haar leven wordt Sanger’s werk verbogen om campagnes ter legalisering van anticonceptie in diskrediet te brengen; inmiddels is Sanger als historische figuur uitgegroeid tot de grootste vijand van de anti-abortus beweging in al haar diversiteit.

Sprekend is het  gebruik van de volgende gebeurtenis. In 1926 ontvangt Sanger een uitnodiging van de Ku Klux Klan. Zij informeert de vrouwen van KKK-leden over mogelijkheden om hun eigen vruchtbaarheid te controleren. Dit wordt vervolgens geïnterpreteerd als het bewijs dat Sanger een racistisch complot voerde tegen de geboorte van Afro-Amerikanen. Ter ondersteuning zijn foto’s gemanipuleerd waarop Sanger naast Hitler is geportretteerd of waarop zij een grote menigte KKK-vrouwen toespreekt.

 

Internet

Door het internet worden de beelden professioneler of maken plaats voor strakke moderne videoclips zoals die van de actiegroep Too Many Aborted. Deze Afro-Amerikaanse actiegroep is anti-abortus en promoot in plaats daarvan adoptie. De figuur van Sanger speelt een hoofdrol in de historische legitimatie van campagnes als ‘Black Children are an endangered species’ waarin abortus wordt aangewezen als doodsoorzaak nummer 1 van zwarte Amerikanen.

Planned Parenthood – de organisatie die seksuele gezondheidszorg verleent, zoals informatie verstrekking over anticonceptie en het uitvoeren van abortus – doet er weinig aan om deze falsificatie van de geschiedenis te corrigeren. In plaats daarvan richten zij zich op het grote mediagevecht.  Eén van de weinige initiatieven is het Margaret Sanger Papers Project,  gesponsord New York University. Op hun website zijn Sangers originele toespraken en andere materialen digitaal beschikbaar.

Omdat abortus zwaar gepolitiseerd is in de Verenigde Staten bevindt Manon Parry zich naar eigen zeggen in een wetenschappelijk radicale hoek. En dat is moedig.

Filed Under: Media, Religie, ideologie en ethiek Tagged With: abortus, margaret sanger, verenigde staten

Over de auteur

Liza Mügge
Liza Mügge is universitair hoofddocent aan de afdeling politicologie van de Universiteit van Amsterdam en directeur van het Amsterdam Research Center for Gender and Sexuality (ARC-GS).
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Wat verklaart deelname aan en succes bij de Olympische Spelen?

Coalities van het afkalvende midden

Berichten de media anders over vrouwelijke politici?

Podcast

Episode 106 – “I’m f**king furious and I don’t f**king care anymore”, with Rob Ford

Rob Ford (University of Manchester) joins us to discuss the resignation of Liz Truss and the sorry … [Lees verder...]

Episode 105 – A new prime minister and a new monarch, with Rob Ford

For the first time ever, the UK acquired a new prime minister and a new monarch in the same week. … [Lees verder...]

Aflevering 104 – Terugblik gemeenteraadsverkiezingen, met Josje den Ridder, Simon Otjes en Tom van der Meer

We gaan de gemeenteraadsverkiezingen nabeschouwen met Josje den Ridder (SCP), Simon Otjes … [Lees verder...]

Populisme

Analyse van raadsinstrumenten laat zien: ook in gemeenteraden heerst het monisme

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden. Inmiddels … [Lees verder...]

Gevoelens van culturele afstand als verklaring voor de opleidingskloof in anti-establishment-opvattingen en -gedrag

In veel Westerse democratieën leven onder een aanzienlijk deel van de bevolking … [Lees verder...]

Aflevering 94 – De ‘Heilige Alliantie’ tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechts, met Sander Rietveld

Mijn gast van vandaag is Sander Rietveld, politicoloog en onderzoeksjournalist bij Zembla. Sander … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2023 StukRoodVlees

Copyright © 2023 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in