In de Verenigde Staten volgden velen sites als FiveThirtyEight en Pollster voor het laatste peilingennieuws. In Nederland kent u natuurlijk de Peilingwijzer. Maar waar vind je de Britse peilingen en voorspellingen voor de verkiezingsuitslag? Een overzicht van mijn favoriete sites.
UK Polling Report
Een handig overzicht van de laatste peilingen, overzichtelijk onder elkaar. Met analyse van nieuwe peilingen. Een veelgebruikte bron van informatie voor andere sites die deze basisinformatie gebruiken om peilinggemiddeldes te berekenen en voorspellingsmodellen te maken.
The Polling Observatory
Deze website van politicologen Robert Ford, Will Jennings, Mark Pickup & Chris Wlezien biedt een middeling van peilingen volgens een methode die erg lijkt op de Peilingwijzer. Tegenwoordig wordt de site niet meer zo heel vaak bijgewerkt, maar dat is misschien ook wel goed als remedie tegen peilingverslaving.
ElectionForecast.co.uk
Dit is misschien wel mijn favoriete Britse peilingen-site. Politicoloog Chris Hanretty vat eerst de peilingen samen à la Peilingwijzer. Daarna berekent hij mogelijke uitslagen op de verkiezingsdag, waarbij hij rekening houdt met de historische afwijkingen van peilingen en extra onzekerheid als gevolg daarvan. Daarna rekent hij de percentages om naar een schatting van zetelaantallen; dat is met het Britse kiessysteem met een simpele meerderheid in enkelvoudige kiesdistricten (‘first past the post‘) natuurlijk nog niet zo makkelijk. De maker blogt met uitleg over zijn model, inclusief links naar de bijbehorende computercode. Transparant en eerlijk over de beperkingen dus. En dat is goed, want toen de peilingen er in 2015 flink naast zaten, deed deze site dat ook. Ze hebben er van geleerd, dus fingers crossed voor de modelmakers.
Elections.Etc
Laat je niet ontmoedigen door de looks uit 2003, op deze site vind je razend interessante analyses van politicoloog Steve Fisher. Om te volgen: de ‘combined forecast‘, ofwell the poll-of-polls-of-polls. Daarbij combineren de makers van de site de betting markets (goksites), simpele en complexe modellen op basis van peilingen en ‘volunteerd forecasts’ (aka ’tweet je voorspelling’). Het idee erachter is: hoe meer informatie hoe beter.
Hans van Bakel zegt
Dag Tom, het verbaast mij dat er geen polls zijn die de stand van zaken in de “hung” districten weergeven? Te veel werk? Vertegenwoordigen “first around the post” alle kiezers? Wat is de track record in deze?