Als laatste in een lange reeks terugblikken op 2018: Wat waren de vijftien meest gelezen blogs van 2018 op StukRoodVlees?
15. De participatie-elite en de participatieparadox
Nieuwe participatiekanalen om de politiek te beïnvloeden worden vooral gebruik door groepen burgers die toch al buitensporig vaak gebruik maken van bestaande participatievormen. Meer participatie kan zo leiden tot een grotere ongelijkheid in participatie.
14. Sympathie voor Baudets Forum voor Democratie
Het Nationaal Kiezersonderzoek van 2017 laat zien welke kiezers de Forum voor Democratie sympathiek vinden. Matthijs Rooduijn concludeert dat sympathisanten van FvD en PVV erg op elkaar lijken.
13. De DENK-stemmer: progressief én conservatief?
Op basis van 3 onderzoeken tonen Floris Vermeulen (UvA), Simon Otjes (DNPP/RuG), en André Krouwel (VU) hoe de DENK-stemmer te typeren valt: progressief over migratie en globalisering, maar conservatief over ethiek.
12. D66-kiezers en steun voor referenda
2018 was het jaar waarin het niet-bindende, raadgevende referendum op nationaal werd afgeschaft. Met name D66 kreeg veel negatieve aandacht over de draai die de partij maakte door de intrekkingswet te steunen. Nu waren D66-kiezers weliswaar goeddeels voorstander van het referendum, maar niet zo groot voorstander als de kiezers van de meeste andere partijen.
11. Waarom het loon van CEO’s zoveel sneller groeit dan bedrijfswinst
In 2018 kwam ING-topman Hamers onder vuur te liggen vanwege zijn voorgenomen loonsverhoging – ruim 50%. De ING verdedigde dit door te verwijzen naar het loon van CEOs van bedrijven uit hun referentiegroep. Socioloog Thijs Bol (UvA) haalt onderzoek aan dat toont hoe het strategisch samenstellen van zo’n referentiegroep leidt tot een haasje-over effect.
10. Waarom de samenhang in gemengde buurten lager is: het ligt aan je buren
In etnisch diverse buurten is het contact en vertrouwen tussen buren lager, zo concludeerde ook de WRR in een rapport dit jaar. Jochem Tolsma (RU) en Tom van der Meer laten zien dat daar wel vier verklaringen voor zijn, met uiteenlopende beleidsimplicaties.
9. De Volkskrant verspreidt nepnieuws over Wilders en Baudet
In januari 2018 kopte de Volkskrant: “De nieuwrechtse toekomst is niet langer aan Wilders, maar aan Baudet”. Deze dubieuze stelling is vermomd als feitelijk nieuwsbericht. Een bericht, bovendien, dat niet zonder gevolgen is.
Stef Blok, de VVD-minister die Halbe Zijlstra verving op Buitenlandse Zaken, kreeg flinke kritiek te verduren op zijn uitspraken over de multiculturele samenleving. Roos Vonk (RU) beschrijft waarom de uitspraken van Blok slechts één kant vertellen van de rol die vooroordelen spelen in de moderne samenleving.
7. Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?
Een al wat ouder blogje deed het uitstekend in 2018: Wat als Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben? Onderdeel van een reeks blogs waarin Simon Otjes (DNPP) het stemgedrag in Nederlandse verkiezingen vertaalt naar parlementszetels via andere kiesstelsels.
6. Motivering voor afschaffen referendum rammelt aan alle kanten
De motivatie waarmee het raadgevend referendum werd ingetrokken was voer voor politicologen. Martin Rosema (UT) legde in de Eerste Kamer uit waarom de argumentatie achter de afschaffing op feitelijke gronden niet klopt.
5. Populistische partijen in Nederland: een bedreiging voor de liberale democratie?
Een evergreen op StukRoodVlees is deze bijdrage van Tjitske Akkerman (UvA). Haar uiteenzetting hoe populistische partijen zich verhouden tot de liberale democratie kon ook dit jaar op veel interesse rekenen.
Het Nederlandse partijlandschap is sterk versplinterd. Sinds begin jaren 80 is het percentage kiezers dat maar 1 partij in overweging neemt gehalveerd. Gemiddeld genomen twijfelen Nederlanders tussen maar liefst 3,35 partijen.
3. De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging
Voor het derde jaar op rij daalde de vaccinatiegraad in Nederland. In hun longread leggen filosofen Roland Pierik (UvA) en Marcel Verweij (WUR) uit wat de wat anti-vaccinatie proza zo ongrijpbaar maakt.
2. Hoe groot is de agenderende rol van Zondag Met Lubach?
Ook in 2018 speelde het satire-programma ZML weer een belangrijke rol in het maatschappelijke debat. Media speculeerden massaal over de grootte van die invloed. Communicatiewetenschapper Mark Boukes (UvA) toont hoe groot die invloed was op het TTIP-dossier.
1. Parool verkoopt gebakken lucht na Amsterdamse burgemeesterspeiling
2018 was het jaar waarin Amsterdam Femke Halsema benoemde tot burgemeester. In de aanloop naar die benoeming schreef Parool over een opiniepeiling, waaruit zou blijken dat Amsterdammers de voorkeur geven aan Wouter Bos. Die conclusie werd breed overgenomen door andere media, maar dat hadden ze beter niet kunnen doen.
Afbeelding: Bron door FaceMePLS
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.