Erik Voeten, politicoloog aan Georgetown University en blogger op The Monkey Cage, schreef een aantal dagen geleden over de geopolitieke verhoudingen tussen het Westen, Rusland en Oekraïne.
Voeten heeft samen met Michael Bailey en Anton Strezhnev onderzoek gedaan naar het stemgedrag van staten in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Of landen resoluties steunen of niet (of zich onthouden van stemming) kan worden herleid tot de mate waarin men een door de Verenigde Staten geleide liberale wereldorde steunt.
De geopolitieke voorkeuren van de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad staan in de onderstaande grafiek (zie hier voor de data). Tijdens de Koude Oorlog stonden de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk lijnrecht tegenover de Sovjet-Unie. Sinds het einde van de Koude Oorlog heeft China de rol van de Sovjet-Unie als tegenpool van het Westen overgenomen. Rusland heeft zich, na een aanvankelijke toenadering, steeds verder van het Westen verwijderd.
Bailey, Strezhnev en Voeten hebben ook het stemgedrag van Oekraïne in de Algemene Vergadering gemeten. Na de onafhankelijkheid was Oekraïne aanvankelijk veel voorzichtiger in de toenadering tot het Westen dan Rusland. De bovenstaande grafiek laat goed zien hoe Oekraïne sindsdien in haar buitenlandse betrekkingen de aansluiting zoekt met het Westen, met name onder het premierschap van Julia Timosjenko.
Lees meer over dit onderzoek en vele andere posts over Oekraïne op The Monkey Cage.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.