• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

De nieuwe PopuList

door Matthijs Rooduijn, Philipp Mendoza 03/03/2020 3 Reacties

‘Populisme’, ‘radicaal-rechts’ en ‘Euroscepsis’ zijn heuse buzzwords geworden. Er gaat geen dag voorbij of ten minste één van deze termen duikt wel ergens op in een invloedrijke talkshow, krant of podcast. Toch bestaat er vaak onduidelijkheid over welke politieke partijen nu precies als populistisch, radicaal-rechts en/of Eurosceptisch omschreven kunnen worden.

Om journalisten en wetenschappers een handje te helpen bij het classificeren van partijen heb ik een jaar geleden samen met een aantal collega’s de PopuList opgezet – een website met een overzicht van Europese partijen die geclassificeerd kunnen worden als populistisch, far right, far left en/of Eurosceptisch. (Far right/left is een categorie die zowel extreem-rechts/links (anti-democratisch) als radicaal-rechts/links (democratisch) omvat. Je zou het kunnen vertalen met ‘uiterst rechts/links’.)

Vandaag presenteren we een geüpdate versie van de PopuList. De nieuwe PopuList verschilt op verschillende vlakken van de vorige versie. Zo gaan we verder terug in de tijd (tot 1989 ipv 1998) en hebben we deze keer ook kleinere partijen meegenomen. Bovendien bieden we mensen de mogelijkheid de PopuList te koppelen aan andere datasets. 

Veranderingen in Nederland

Eén in het oog springende inhoudelijke verandering is dat we Forum voor Democratie (FVD) hebben toegevoegd als zowel populistisch, radicaal-rechts en Eurosceptisch. (FVD was niet meegenomen in de vorige lijst omdat de partij minder dan 2% van de stemmen heeft. In de nieuwe versie is dit selectiecriterium versoepeld en zijn alle partijen met zetels in het parlement gecategoriseerd.)

De LPF van Pim Fortuyn, daarentegen, hebben we in de nieuwe versie van de lijst niet meer geclassificeerd als radicaal-rechts. De reden voor deze beslissing is dat Fortuyn relatief gematigd was en vergeleken met partijen als het Front National (FN) in Frankrijk of het Vlaams Belang (VB) in België altijd al een randgeval was. Wat Fortuyn twintig jaar geleden zei en schreef verschilt niet zoveel van wat de gemiddelde conservatieve middenpartij vandaag de dag roept. We zien de LPF van destijds nog steeds als rechts-populistisch, maar niet meer als radicaal-rechts.

Figuur 1 hieronder biedt een mooie samenvatting van hoe vaak de verschillende categorieën die wij onderscheiden voorkomen. De horizontaal liggende balken links onderaan laten zien dat Euroscepsis het meest wijdverspreid is. Daarna komt populisme. Far right en far left komen een stuk minder vaak voor.

Figuur 1: Partijclassificeringen de PopuList

Het interessantst is echter hoe partijen deze verschillende categorieën combineren. Dit wordt weergegeven door de verticale balken. De populairste combinatie is far right met populisme en Euroscepsis. Dit geldt voor 54 partijen in de PopuList. Voorbeelden zijn FVD, PVV, FN en VB. Een andere veelvoorkomende combinatie is far left met Euroscepsis (35 partijen). Voorbeelden zijn de Partij van de Arbeid in België en de Rood-Groene alliantie in Denemarken. 17 partijen combineren deze cocktail ook nog eens met populisme. Een voorbeeld is de SP – al is die partij wel een randgeval met betrekking tot populisme.

De figuur laat verder zien dat er ook behoorlijk wat partijen zijn die alleen populistisch (24), far left (17) of Eurosceptisch (15) zijn. Dit geldt niet voor far right partijen. Deze partijen zijn bijna altijd ook Eurosceptisch en/of populistisch.

Combineren met andere datasets

Door de gegevens van de PopuList te combineren met andere datasets met informatie over verkiezingsuitslagen kunnen we uitspraken doen over de toename of afname van steun voor de verschillende categorieën partijen. Figuur 2 hieronder laat mooi zien dat de steun voor populisten en far right partijen sinds begin jaren negentig is verdrievoudigd. Als het gaat om Euroscepsis is er sprake van een verdubbeling, terwijl de steun voor far left partijen anderhalf keer zo groot is geworden. Vandaag de dag stemt 1 op de 3 Europeanen op Eurosceptische partijen, 1 op de 4 op populisten, 1 op de 6 op de far right en 1 op de 13 op de far left.

Figuur 2: Percentage van het Europese electoraat dat op partijen uit de PopuList stemt

Door de PopuList te linken aan andere datasets kunnen er allerlei interessante vragen beantwoord worden over populisme, rechts- en links-radicalisme en Euroscepsis. We hopen dat journalisten en wetenschappers gretig gebruik zullen maken van onze database!

Filed Under: Politieke partijen Tagged With: euroscepsis, Populisme, Radicaal links, radicaal-rechts

Over de auteurs

Matthijs Rooduijn
Matthijs Rooduijn
Matthijs Rooduijn is universitair docent bij de afdeling Politicologie van de Universiteit van Amsterdam.
Website: http://matthijsrooduijn.nl
  • Sociale media links 
Philipp Mendoza
Philipp Mendoza
Philipp Mendoza is verbonden aan de onderzoeksmaster sociale wetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar affectieve polarisatie en populisme.
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Comments

  1. AvatarPippa Norris says

    03/03/2020 at 17:27

    Thanks for the update but the binary classification still seems very odd to me. For example, in the case I know best, the UK, two parties which are undoubtedly populist, Farage’s Brexit Party and Corbyn’s Labour party, are not even coded, UKIP is not classified as populist (!), nor is the Conservative party under Boris Johnson. Yet Galloway’s Respect party, achieving one MP (himself) and defunct since 2016, is included!

    If the UK coding is incorrect and unreliable, with a weird list of parties, then I am not sure of the selection process for inclusion and the coding used for other cases. But really to prevent these sorts of obvious errors (i) there should be continuous scales, not categories with major coding problems, and also (ii) robustness tests of any data are essential before this can be published and (iii) the number of coders for each country-party should be transparent and recorded in the dataset.

    Log in om te reageren
  2. AvatarMilan says

    05/03/2020 at 17:47

    “Wat Fortuyn twintig jaar geleden zei en schreef verschilt niet zoveel van wat de gemiddelde conservatieve middenpartij vandaag de dag roept. We zien de LPF van destijds nog steeds als rechts-populistisch, maar niet meer als radicaal-rechts.”

    Dus wat radicaal-rechts is hangt af van wat de ‘gemiddelde conservatieve middenpartij’ roept? Evenzogoed kunnen we diezelfde conservatieve middenpartijen als radicaal-rechts bestempelen wanneer je het uitgangspunt van – pak ‘m beet – 20 jaar geleden zou gebruiken. Ik zou zeggen dat er juist behoefte is aan objectieve maatstaven om partijen als radicaal-rechts/-links te labelen.

    Log in om te reageren
  3. AvatarPaul Treanor says

    06/03/2020 at 15:24

    De zwakte van de gebruikte definities ondermijnt dit project als geheel. Het is ook niet helemaal duidelijk waarvoor het bedoeld is. Wat is eigenlijk de vraag, die een gebruiker met behulp van deze online-lijst moet beantwoorden?

    Ik denk dat het veel belangrijker is om te kijken naar wat ‘links’ en ‘rechts’ inhoudelijk voorstellen, en de standpunten van partijen en bewegingen te inventariseren. Deze inhoudelijke benadering lijkt uit de mode in de politieke wetenschap, en wellicht was het nooit de taak van de politieke wetenschap, maar eerder van de politieke filosofie. Maar persoonlijk vind ik het opvallend dat zoveel aandacht wordt besteed aan de ‘populistische’ partijen, zonder enige interesse voor wat ze geloven, en wat ze zouden willen bereiken.

    Log in om te reageren

Geef een reactie Antwoord annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Referenda en deliberatie: drie wegen naar een weloverwogen stemming

Berichten de media anders over vrouwelijke politici?

Stuk Rood Vlees Podcast, jaaroverzicht – de tien populairste afleveringen van 2019

Podcast

Aflevering 92 – Het kabinet-Rutte III treedt af, met Tom Louwerse en Tom van der Meer

Het kabinet-Rutte III is afgetreden vanwege het zogenaamde toeslagenschandaal. De Belastingdienst, … [Lees verder...]

Episode 91 – Coup, insurrection, or what? with Abbey Steele

Last Wednesday an armed mob attacked and occupied the U.S. Capitol Building where both houses of … [Lees verder...]

Episode 90 – The Nightmare Before Brexit, with Rob Ford

Who else to turn to for our Christmas Special than our old pal Rob Ford (University of Manchester). … [Lees verder...]

Populisme

Plaatjes van de electoraatjes: FVD

Op 17 maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In deze serie ga ik aan de hand van een … [Lees verder...]

Aflevering 87 – De crisis bij Forum voor Democratie, met Sarah de Lange en Léonie de Jonge

Deze aflevering staat in het teken van de crisis bij Forum voor Democratie. Waarom ontplofte juist … [Lees verder...]

Corona en radicaal-rechts populisme: einde van een tijdperk?

Betekent de coronacrisis het begin van het einde van het radicaal-rechtse populisme in Europa? Deze … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2021 StukRoodVlees

Copyright © 2021 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in