Loopt het tijdperk van de democratie ten einde? Wandel tegenwoordig een willekeurige boekwinkel binnen en je struikelt over populaire politicologische boeken met verontrustende titels als How Democracies Die (van Daniel Ziblatt en Steven Levitsky), How Democracy Ends (van David Runciman) en The People vs. Democracy: Why Our Freedom Is in Danger and How to Fix It (van Yascha Mounk). Venezuela, Rusland, Turkije en Hongarije zijn breed uitgemete voorbeelden van landen waar de liberale democratie duidelijk onder zware druk is komen te staan (en in meer of mindere mate ook is bezweken onder die druk). Maar hoe wijdverbreid is die terugval? En wat is nu eigenlijk de kern van autocratisch bestuur?
Mijn college Marlies Glasius, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam, heeft de afgelopen jaren gewerkt aan een groot onderzoeksproject, getiteld Authoritarianism in a Global Age. In deze aflevering van de podcast legt Marlies uit waarom ze aan dit project begon en hoe je veldwerk verricht in een autoritair land (met alle risico’s van dien). Daarna definieert Marlies autoritaire praktijken als de stelselmatige sabotage van verantwoordingsprocessen (12:53) en vertelt ze hoe internet en ICT daartoe ingezet kunnen worden (23:14). Ook staan we stil bij mensenrechtenschendingen en waarom dat toch iets anders is dan de sabotage van verantwoording (32:06). We praten verder nog over de controle die autoritaire staten uitoefenen over hun diaspora (40:45) en over NGO’s die opereren op hun grondgebied (50:50). We eindigen het gesprek met de vraag of er zoiets bestaat als een autoritaire zeitgeist.
De tot dusver gepubliceerde stukken van Marlies en andere leden van het onderzoeksteam zijn hier te downloaden. Haar stuk over autoritaire praktijken biedt een zeer toegankelijke inleiding in het ondewerp en die kan ik dan ook van harte aanbevelen. Het boek Research, Ethics, and Risk in the Authoritarian Field is hier verkrijgbaar in hard copy of gratis (!) online te lezen.
In de onderstaande animatie wordt het project kort samengevat:
Download de podcast via iTunes | Spotify | Stitcher | Soundcloud | RSS
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.