Afgelopen mei zwaaide Rudy Andeweg na dertig jaar af als hoogleraar empirische politicologie aan de Universiteit Leiden. Een uitgesproken moment dus om met hem terug te blikken op zijn rijke carrière. Hij schreef de afgelopen jaren een aantal toegankelijke boeken over de staat van de Nederlandse democratie die zeer de moeite waard zijn, waaronder Governance and Politics of the Netherlands (met Galen Irwin), de Wankele Democratie (met Jacques Thomassen en Carolien van Ham) en Alle stemmen tellen! (geredigeerd met Monique Leyenaar).
Onderwerpen die tijdens het gesprek de revue passeren zijn o.a. de ‘Leidse School’ in de politicologie, Rudy’s proefschrift uit 1982 over de Nederlandse kiezer op drift (6:46), Arend Lijphart en diens werk over democratie in diep verdeelde samenlevingen (speciaal voor Stef Blok) (22:38), kartelpolitiek (39:56), de welbekende ‘kloof’ tussen burger en politiek (46:13), honderd jaar algemeen kiesrecht (1:07:40) en de jammere afschaffing van de referendumwet (1:23:05).
Voor meer informatie over de bovenstaande overwerpen, zie:
- Rudy’s overzichtsartikel over pacificatiedemocratie [paywall].
- Peter Mair’s paper over ‘representative versus responsible government‘.
- Het rapport Binnenhof van binnenuit (samen met Jacques Thomassen) voor een voorbeeld van de Kamerledenenquêtes die Rudy heeft uitgevoerd om de kloof tussen burger en politiek te analyseren.
- Het NKO 2017 rapport Aanhoudend Wisselvallig, met name hoofdstuk 1 en 8.
- Opiniestuk in NRC met Monique Leyenaar over de annulering van de kiesrechtherdenking.
- Oproep van politicologen en bestuurskundigen om het referendum te behouden.
- Artikel van Christel Koop en mijzelf over de relatie tussen consensusdemocratie en populisme [paywall].
Download de podcast via iTunes | Spotify | Stitcher | Soundcloud | RSS
Geïnteresseerde luisteraar zegt
Weer een interessante podcast. Chapeau!
Mij lijkt een gesprek met Kristof Jacobs over referenda een erg leuk onderwerp voor een volgende podcast.
Tibor zegt
Heel mooi initiatief, deze podcasts! Ik werk momenteel aan mijn eigen proefschrift, en zie de meeste namen langskomen die in de podcasts aan het woord komen – erg leuk!