Uit een in 2015 verschenen studie in het tijdschrift Science (open versie hier) blijkt dat schrikbarend veel wetenschappelijke experimenten uit de psychologie andere resultaten opleveren wanneer deze worden herhaald. Psycholoog Daniël Lakens (@Lakens op Twitter #bindendevolgtip) werkte mee aan dit enorme project en is inmiddels een van de meest uitgesproken figuren van deze jonge replicatiebeweging.
Ik sprak met Daniël over de replicatiecrisis in de wetenschap en hoe we als onderzoekers te werk zouden moeten gaan zodat we betrouwbare kennis produceren. Het gesprek liep dusdanig uit dat ik het in tweeën heb geknipt. Deel 2 volgt later deze week.
In deel 1 komen we te spreken over Diederik Stapel, of Daniël wel eens zijn eigen werk heeft gerepliceerd (14:57), Publicatiebias (20:04), het bekendste geval van wetenschappelijke fraude in de politicologie van de afgelopen jaren (30:01), p-waardes en ‘p-hacking’ (39:55) en het ontstaan van de replicatiebeweging in de psychologie (49:00).
Leeslijst bij deel 1:
- De reeks Worstelende Wetenschap door Jop de Vrieze.
- The Mind of a Con Man, een profiel van Diederik Stapel in The New York Times Magazine.
- Daniël’s allereerste publicatie (met Nils Jostmann en Thomas Schubert).
- False Positive Psychology door Simmons, Nelson en Simonsohn.
- When Contact Changes Minds door LeCour en Green. Zie hier het magistrale rapport van Broockman, Kalla en Aronow waarin LeCour’s fraude werd aangetoond en dit artikel in de New Yorker voor meer achtergronden over deze casus.
Download de podcast via iTunes | Spotify | Stitcher | Soundcloud | RSS
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.