Afgelopen week vond in Hamburg het jaarlijkse congres van de Europese vakvereniging voor politicologen (de ECPR) plaats. Ik nam mijn recordertje mee in de hoop wat korte gesprekken te kunnen opnemen met collega’s die daar hun lopende onderzoek presenteerden.
Sarah de Lange vertelt over de crisis in de sociaaldemocratie (1:30) en politieke tegenstellingen tussen grote steden en landelijk gebied (29:50), Tom Louwerse over verschillende vormen van oppositiepolitiek in Nederland (41:30) en Sofie Marien over referenda, democratische innovatie en legitimiteit (1:02:00).
Download de podcast via iTunes | Spotify | Stitcher | Soundcloud | RSS
Max Huber zegt
Wederom een boeiende podcast, maar een vraag blijft wel bij me hangen. Als een besluit als legitiemer wordt ervaren als een burger forum erbij betrokken is, hoe verhoudt zich dat tot alle ronde tafel sessies, inspraak bijeenkomsten etc die georganiseerd worden rondom beleid? Worden die ook als legitiemer gezien, gaat het specifiek om de vorm van een burgerforum of gaat het vooral mensen er bewust maken van hoe een besluit tot stand is gekomen en welke belangen daarbij gewogen zijn? Dit schrijvend moet ik ook denken aan het argument dat bewustzijn van het democratisch proces draagvlak voor het democratisch vergroot (dzur, hurenkamp, kruiser). Hoe zien jullie dat?