Op het festivalterrein van Lowlands zit tussen enorme tenten, frietschuren en biertaps een klein dorpje ingeklemd waar wetenschap beoefend wordt. Samen met onze onderzoeksassistenten Emke, Judith, Ming, Myrthe en Sander meten wij drie dagen lang, 8 uur per dag, de emotionele reacties van mensen op filmpjes over politieke thema’s. Andere wetenschappers doen in het Lowlands Science dorp onderzoek naar bijvoorbeeld pijngrenzen, porno en creativiteit. Tussen de optredens van Muse, Gallowstreet of Rødhåd door begeven hordes mensen zich naar het Lowlands Science dorp om mee te doen aan onderzoek. Hier een kleine verslaggeving van de eerste dagen.
“Mag ik vragen waar dit over gaat?”
We hebben deze vraag inmiddels een keer of 200 gekregen. Wij onderzoeken dus de fysiologische reacties van mensen op politieke boodschappen (zie deze eerdere blog). We laten deelnemers vier filmpjes zien over vluchtelingen, ongelijkheid, populisme en klimaat. Deze filmpjes sluiten aan bij de politieke overtuigingen van de deelnemer of juist niet. Door fysiologische reacties zoals zweetproductie, hartslag en gezichtsspiersamentrekkingen te meten, kunnen we zien wat voor emoties (boosheid, enthousiasme) mensen ervaren als zij die filmpjes zien.
“Maar hoe gaan jullie dat dan doen?”
Bij deze vraag laten we mensen onze speciale onderzoeksassistent Sensi zien. Zij geeft een eerste indruk van wat mensen binnen te wachten staat (met als enige verschil dat deelnemers niet noodzakelijkerwijs een weinig verhullende doktersjas aan hoeven). Zoals je ziet bij Sensi plakken we drie elektroden op het gezicht bij de lachspier, en drie elektroden bij de wenkbrauw. Dit meet respectievelijk enthousiasme en boosheid. Verder plaatsen we een hartslagmeter en twee elektroden om opwinding te meten.
Maar eerst vullen mensen een korte vragenlijst in. We vragen naar een aantal sociaaldemografische kenmerken en naar hun politieke opvattingen. Daarna volgt een blaastest omdat alcohol van invloed is op hoe mensen fysiologisch reageren op de boodschappen die ze te zien krijgen.
In het tweede gedeelte van ons lab meten we de daadwerkelijke fysiologische reacties van mensen. Hier staan twee computers met koptelefoons en de fysiologische meetapparatuur. Nadat mensen zijn aangesloten op de elektroden krijgen ze een koptelefoon op en krijgen ze vier filmpjes te zien over de eerdergenoemde maatschappelijke thema’s. Via de meetcomputers die daarachter staan slaan we alle gegevens op. Na afloop krijgen mensen als aandenken een polaroid mee.
Dag 0: “En hoe gaat het er dan uit zien”
Donderdagavond mochten we het terrein op om al onze apparatuur klaar te zetten. Spannend, want niemand wist hoe het er precies uit kwam te zien. Het dorp van Lowlands Science bleek een supermooi ingerichte plek op een centrale locatie op het Lowlands-terrein te zijn. Terwijl we na het klaarzetten van de apparatuur terugliepen naar de medewerkerscamping, via het gigantische Lowlands-backstage terrein, vroegen we onszelf: zou alles gaan werken? En zouden we wel respondenten krijgen?
Dag 1: “Natuurlijk doe ik mee”
Vrijdag gingen we om 10 uur aan de slag. We moesten alles nog testen omdat er donderdag nog geen stroom was. Dat verliep allemaal zonder problemen en om 12 uur waren we helemaal klaar voor de start. Op dat moment ging het volledige terrein van Lowlands open voor het publiek en zo’n 20 seconden later stroomden de eerste deelnemers de tent van Lowlands Science binnen. We werden volledig overrompeld door de massale toestroom. We verwachtten eigenlijk dat ergens in de loop van de dag de eerste mensen aarzelend binnen zouden druppelen. Maar in plaats daarvan waren de eerste aanmeldingen al slechts enkele minuten nadat het terrein was open gegaan binnen.
Het werd een heel hectische maar ook superleuke en productieve dag. We hebben precies 50 deelnemers kunnen laten meedoen aan de studie. Dat is een gigantisch aantal als je bedenkt dat je daar in een gewoon laboratorium ongeveer een week over doet. De toestroom was zo groot dat we uiteindelijk zelfs een wachttijd van een uur hadden, en een lijst met afspraken voor de volgende dag. De stoelen waar de deelnemers op zitten zijn nooit langer dan 1 minuut leeg geweest.
De groep deelnemers was ontzettend divers. We hebben heel jonge mensen aangesloten en heel oude mensen, hoger opgeleiden en lager opgeleiden, nuchtere mensen en minder nuchtere mensen. Iedereen was enthousiast over het onderzoek en werkte goed mee.
Eén van de hoogtepunten van de dag was een bezoekje van minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker. Ze kwam niet alleen even kijken en een praatje maken, maar heeft ook daadwerkelijk meegedaan met het onderzoek (zie hieronder). “Natuurlijk doe ik mee,” zei ze.
We hebben ook behoorlijk wat media-aandacht gehad van onder andere de NOS, De Stentor, Folia en The New Scientist, De Kennis van nu en Nieuws en Co op NPO Radio 1. Tussendoor werd er goed voor ons gezorgd (veel dank, BKB, Lowlands en IBM!) met meer dan genoeg frisdrank en broodjes. En, aan het eind van de dag, toen we allemaal helemaal gebroken waren, bier!
Om 8 uur ging de tent van Lowlands Science dicht. En toen mochten we dan ook van de rest van Lowlands gaan proeven. (Hierover berichten we natuurlijk niet, what happens on Lowlands, stays on Lowlands.)
Dag 2: “We hoeven ons niet zo te haasten, toch?”
Onze opstelling bleef de hele nacht staan dus we konden gewoon weer aan de slag. Toch? Niet dus. Er was een technische storing waardoor we op het laatste moment onze labopstelling helemaal moesten omgooien. We waren gelukkig nét op tijd klaar om om 12 uur de eerste mensen te kunnen ontvangen. En binnen 1 minuut stonden de 2 respondenten die zich gisteren hadden opgegeven voor onze neus.
Inmiddels loopt respondent 98 binnen (bijna 7 uur nu) en liggen we dus precies op schema om weer 50 respondenten te krijgen vandaag.
Later meer!
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.