Op dit blog koppelen wij politicologisch onderzoek aan de actualiteit. We schrijven dit blog om vier redenen.
Allereerst willen wij politicologisch onderzoek onder de aandacht van een breder publiek brengen. Politici, journalisten en publicisten tuimelen over elkaar heen om het laatste politieke nieuws te duiden, terwijl politicologen zich veelal gedeisd houden in het publieke debat. Wij houden ons dag in dag uit bezig met belangrijke maatschappelijke en politieke onderwerpen – van kiesgedrag tot politiek vertrouwen, van politieke partijen tot de werking van kiesstelsels – maar desondanks is het voor velen onduidelijk wat we doen.
Ons onderzoek komt uiteindelijk terecht in wetenschappelijke tijdschriften die door technisch jargon en ontoegankelijke uitgeverijen louter gelezen worden door vakbroeders. Dat is zonde, want de relevantie van politicologisch onderzoek gaat veel verder dan de muren van de ivoren toren. Ons belangrijkste doel is dan ook om politicologisch onderzoek toegankelijk te maken voor een breder publiek, zoals The Monkey Cage, Andrew Gelman en vooral Nate Silver de afgelopen jaren hebben gedaan.
Daarnaast kan het publieke debat wel wat diepgang en onderbouwing gebruiken. Er zijn veel politieke discussies op televisie, veel opiniestukken en columns over politiek in kranten, tijdschriften en op websites, maar empirisch onderbouwde analyses van het politieke proces zijn schaars. Met deze blog willen wij tegenwicht bieden aan de overdaad aan vluchtige meningen en ongefundeerde analyses. Wat ons betreft is een politicologische invalshoek een verrijking van het reeds bestaande aanbod aan opinies, duidingen en analyses.
Veel van ons eigen onderzoek wordt pas na een lang proces van peer review gepubliceerd. Dat kan maanden of zelfs jaren duren. Bovendien stuiten we vaak op waardevolle en relevante onderzoeksresultaten die om tal van redenen niet direct geschikt zijn voor een academische publicatie. Op deze blog willen we de resultaten van ons onderzoek al in een eerder stadium voor een breder publiek inzichtelijk maken.
En oké, we zijn natuurlijk vooral gigantische nerds die het leuk vinden om in onze vrije tijd over ons werk te schrijven.
Veel leesplezier!
Armen Hakhverdian, Tom Louwerse, Tom van der Meer, Matthijs Rooduijn, Gijs Schumacher
Roelof zegt
Goed initiatief, wellicht is het wel een goed idee om een leesbaar lettertype te gebruiken.
admin zegt
Dank voor de input. We hebben het lettertype inderdaad aangepast: was niet overal lekker leesbaar.
Vincent Post zegt
Superinitiatief, veel succes gewenst.
Overigens zou ik niet willen zeggen dat juist Nate Silver politicologisch onderzoek aan de man heeft gebracht. Hij is geen politicoloog, hij heeft naam gemaakt in het analyseren van honkbalstatistieken. Hij verwijst zelden naar relevant politicologisch onderzoek, of op zijn minst niet zo vaak als wel nuttig en mogelijk zou zijn. Tot slot is zijn werk methodologisch en conceptueel – voor zover we weten wat hij doet, want hij heeft net zo goed zijn geheimen als good old Maurice – lang niet altijd even strak, vind ik. M.n. de manier waarop hij de term ‘momentum’ te pas en m.n. te onpas gebruikt is mij een doorn in het oog.
Siem zegt
Misschien een rss feed? Of een nieuwsbrief als er een nieuw artikel is?
Armen Hakhverdian zegt
Bij deze: http://stukroodvlees.nl/feed/
Bart zegt
Ik vind dit blog een verrijking, maar onbedoeld laat het blog ook zien hoe afgesloten van de wereld de politicologie doorgaans opereert. Wanneer ik mij namelijk in een onderwerp wil verdiepen, stuit ik in ongeveer 75% van de gevallen op een pay-wall. Realiseren jullie je dat er ook veel geïnteresseerde mensen zijn die niet op een universiteit werken? Ik bijvoorbeeld niet. Hoog tijd dus om eens tijdschriften te gaan oprichten die blijkbaar als doel hebben de wetenschap af te schermen van de burger. Deze tijdschriften zijn voor de doorsnee burger immers onbetaalbaar.
Tom van der Meer zegt
Helemaal mee eens. Het geldt overigens niet alleen voor de wereld van de politicologie, maar voor academische journals in het algemeen.
We realiseren ons maar al te goed dat dit probleem bestaat. Het blog is mede bedoeld om dit type onderzoek te ontsluiten voor een breder publiek. Maar we kunnen niet zo ver gaan dat we het copyright ook daadwerkelijk breken.
We zien steeds meer publiek beschikbare journals en artikelen, en ook staan er veel working papers online waar we naar verwijzen. Maar helaas duurt zo’n transitie naar public access lang. En tot die tijd kunnen en willen we niet besluiten om interessant onderzoek dat achter een pay-wall wordt gepubliceerd te negeren.
Femke Molenaar zegt
Beste Mensen,
Ik zoek me suf om een button te vinden die ik kan indrukken om bij iedere nieuwe bijdrage een mailtje te ontvangen… Een beetje a la De Correspondent. Dat zou jullie -overigens geweldige initiatief- nog mooier maken!
met hartelijke groet,
Femke Molenaar
Armen Hakhverdian zegt
Bij deze! http://stukroodvlees.nl/feed/