• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Hoe de Coronacrisis de belofte van het internet nieuw leven inblaast

door Jasper Zuure, Jeroen de Ridder, Rens Vliegenthart 04/04/2020 0 Reacties

Het aantal grappen en grollen op 1 april was – begrijpelijkerwijze – minder dan gewoonlijk door het Corona virus. Daar staat tegenover dat het in digitale tijden soms permanent 1 april lijkt. Wie en wat te geloven met al die misinformatie die op het internet rondwaart? En wat is er gebeurd met de verwachting van nog niet eens zo lang geleden dat het internet informatie vrij en toegankelijk zou maken, kennis zou verspreiden en ons allen wijzer zou maken?

De Coronacrisis bevestigt voor een gedeelte het recente pessimisme over de impact van digitalisering. Ook nu gooien Russische trollenfabrieken olie op het vuur en pompen zij desinformatie rond op het internet. En via Facebook, Instagram, WhatsApp en Twitter sturen mensen elkaar, vaak goed bedoeld, allerlei dubieuze berichten door waarvan de herkomst niet altijd even helder is en de inhoud soms ronduit misleidend. Breng een paar uurtjes door op de sociale media en je durft nooit meer de deur uit te gaan, zoveel rampscenario’s ben je al tegengekomen.

Maar deze crisis blaast gek genoeg ook de belofte van het internet nieuw leven in voor wie het wil zien. Het is de zilveren lijn rondom de donkere wolken boven ons hoofd.

Allereerst lijkt de expert terug van weggeweest. Het internet veranderde de context van waarheidsvinding. Het vergrootte de verspreiding van informatie en maakte het mogelijk voor burgers om de traditionele poortwachters van politiek, wetenschap en journalistiek te omzeilen. Hierdoor ontstond een ander reputatiemechanisme waarbij mensen minder afhankelijk waren van gevestigde instituties om te bepalen wie zij willen geloven en vertrouwen. De keerzijde hiervan is dat de reputatie van deze gevestigde instituties onder druk kwam te staan, zoals we zagen bij het RIVM ten tijde van de stikstofcrisis en boerenprotesten. Tijdens de Coronacrisis zien we echter traditionele instituties gezag en vertrouwen herwinnen, in ieder geval onder flinke delen van de bevolking. Het reputatiemechanisme gaat richting een nieuw evenwicht tussen politiek, wetenschap en journalistiek. Nu met het RIVM als ‘influencer’.

Ten tweede laat het onderwijsveld momenteel over de hele breedte zien hoe digitalisering online kennisoverdracht kan ondersteunen. Basisschoolleraren die online hun leerlingen bij de les houden, middelbare scholen die via het internet toetsen afnemen en universitair docenten die in virtuele ruimtes hun colleges en werkgroepen voortzetten. Ook hier gaat het om een combinatie van nieuwe technologie en vertrouwen in mensen van traditionele instituties. We zien een klassieke sector die, misschien noodgedwongen, niet bang is om te experimenteren met nieuwe digitale vormen. Dit is niet alleen letterlijk een schoolvoorbeeld van wat er met behulp van digitale technologie mogelijk is, maar ook van het belang van toegewijde mensen. Ook, of misschien wel juist, in digitale tijden blijft menselijk contact van belang om kritisch burgerschap bij toekomstige generaties te stimuleren.

Ten derde laat deze tijd van thuisquarantaine, thuisonderwijs en thuiswerk zien wat de enorme invloed is van de digitale infrastructuur op ons gedrag. Deze infrastructuur geeft mede vorm aan onze interacties. De aanwezigheid van sociale media en videoverbindingen als Google Hangouts Meet, Skype en Zoom maakt niet alleen mogelijk dat wij met elkaar communiceren, maar bepaalt mede hoe wij met elkaar communiceren. Dat vergt uiteraard waakzaamheid om machtsmisbruik van deze digitale infrastructuur te voorkomen, maar het biedt ook kansen. Een belangrijke les is dat deze infrastructuur deels nù wordt ontworpen. Als we willen meebeslissen over de invloed van het internet op hoe wij informatie vergaren, kennis overdragen en samen naar de waarheid zoeken, zullen we moeten meedenken met de ontwerpers die deze infrastructuur vormgeven.

Kort samengevat biedt de Coronacrisis de samenleving naast een hoop ellende dus ook een spoedcursus waarheidsvinding. Hoe kunnen we het beste samen blijven zoeken naar waarheid? En welke structuren kunnen dit het beste faciliteren? Dit zal een leerproces zijn van vallen, opstaan en weer doorgaan. Maar of we als samenleving de belofte van het internet waarmaken hebben we zelf in de hand.

Op 2 april verscheen van deze auteurs de geredigeerde bundel Doen, durven, of de waarheid? Democratie in digitale tijden bij Amsterdam University Press.

Filed Under: Media, Politicologie en Methodologie, Regering en beleid Tagged With: coronavirus, digitalisering, internet, misinformatie, Politieke participatie

Over de auteurs

Jasper Zuure
Jasper Zuure
Jasper Zuure is senior adviseur bij de Raad voor het Openbaar Bestuur
  • Sociale media links 
Jeroen de Ridder
Jeroen de Ridder
Prof. dr. ir. Jeroen de Ridder is universitair hoofddocent filosofie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en voorzitter van De Jonge Akademie
  • Sociale media links 
Rens Vliegenthart
Rens Vliegenthart
Rens Vliegenthart (1980) is hoogleraar Media en Samenleving bij de afdeling communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is wetenschappelijk directeur van de Amsterdam School of Communication Research en editor van het politicologische tijdschrift Acta Politica. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met de interactie tussen media en politiek en de effecten van mediaberichtgeving op kiezers.
Website: http://rensvliegenthart.com
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Geef een reactie Antwoord annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Wie vormen de (bedrijfs)elite?

Rutte enige minister die bleef zitten, hoe bijzonder is dat?

Aflevering 59 – Ideologie en biologie, met Bert Bakker

Podcast

Stemmen: een verkiezingspodcast zonder peilingen. Aflevering 5 – De Grote Uitslagenshow

In deze aflevering bespreken we de verkiezingsuitslagen. Aan tafel zitten maar liefst vijf … [Lees verder...]

Aflevering 93 – Plaatjes van de electoraatjes, met Matthijs Rooduijn

Wat is het demografisch en ideologisch profiel van kiezers op verschillende partijen? Mijn … [Lees verder...]

Stemmen: een verkiezingspodcast zonder peilingen. Aflevering 4 – Waarom debatten, stemhulpen en peilingen de zwevende kiezer nauwelijks helpen

In de vierde aflevering van Stemmen duiken we in de belangrijkste hulpmiddelen om je stem te … [Lees verder...]

Populisme

Cas Mudde: “Rutte vormt grotere bedreiging voor de liberale democratie dan uiterst rechts”

Iris Beau Segers, onderzoeker aan het Center for Research on Extremism (C-REX), interviewt Cas … [Lees verder...]

Stemmen: een verkiezingspodcast zonder peilingen. Aflevering 5 – De Grote Uitslagenshow

In deze aflevering bespreken we de verkiezingsuitslagen. Aan tafel zitten maar liefst vijf … [Lees verder...]

Hoe populistisch zijn Nederlandse partijen?

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart is het P-woord weer te horen: populisme. … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2021 StukRoodVlees

Copyright © 2021 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in