• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Hoe de medialogica negatieve uitingen van politici kan sturen 

door Emma van der Goot, Toni van der Meer, Michael Hameleers, Rens Vliegenthart 30/01/2025

Als we over politici en politieke partijen lezen in het nieuws, zien we vaak persoonlijke aanvallen, ruzies of misstappen. De hardste schreeuwers lijken de meeste aandacht te krijgen, terwijl genuanceerde of gematigde standpunten veel minder zichtbaar zijn. Hoewel politici steeds prominenter aanwezig zijn op sociale media en daarmee traditionele media kunnen omzeilen, blijft ook aandacht in traditionele media voor politici essentieel. Via deze kanalen kunnen politici een breed publiek bereiken, hun standpunten op een legitieme wijze overbrengen, en proberen de politieke agenda te beïnvloeden. Voor politici blijft het daarom van belang om de aandacht van journalisten te trekken. 

Omdat de meeste media een duidelijke voorkeur hebben voor negativiteit en sensationele conflicten, kan worden verondersteld dat politici inspelen op deze nieuwswaarden en bijvoorbeeld conflict opzoeken om zichtbaarder te zijn dan hun concurrenten in de strijd voor schaarse aandacht. Maar niet in alle gevallen is het voor politici verstandig om anderen te bekritiseren. Voor politici van coalitiepartijen kan het bijvoorbeeld een betere keuze zijn om eensgezindheid uit te stralen om zo het vertrouwen onderling en van het publiek te behouden. Dit kan wel betekenen dat zij op dat moment als minder nieuwswaardig worden gezien. In onze nieuwe studie hebben wij door middel van interviews met 31 Tweede Kamerleden van 14 politieke partijen onderzocht hoe politici omgaan met dit dilemma en in hoeverre zij druk voelen vanuit de media op zichzelf en de politiek meer algemeen om zich op een bepaalde manier te gedragen.  

Inhoudelijke debatten blijven onzichtbaar

Veel politici herkennen het beeld dat sensationele conflicten en polariserende uitspraken de nieuwsagenda bepalen. Inhoudelijke, genuanceerde en constructieve discussies blijven vaak onderbelicht. Zoals een Kamerlid opmerkte: “‪Van de drie inhoudelijke Kamerdebatten die ik afgelopen week heb gevoerd… daar is geen letter over geschreven, geen flits van uitgezonden” .

Deze scheve aandacht zorgt voor frustratie bij politici. Ze vrezen dat kiezers een vertekend beeld krijgen van het werk in de politiek. Doordat de media een realiteit schetsen waarin dingen misgaan en heftige conflicten centraal staan, ontstaat bovendien het risico dat politici zich hiernaar gaan gedragen en deze realiteit werkelijkheid wordt en de politieke cultuur verder polariseert.  

De invloed op het politieke domein

Uit de kwalitatieve interviews blijkt dat de media’s belangstelling voor negativiteit en conflict een belangrijke invloed uitoefent op het politieke domein. Veel politici voelen zich genoodzaakt deel te nemen aan mediagenieke debatten, zelfs als deze inhoudelijk weinig om het lijf hebben. Ook geven politici aan dat de media veel invloed hebben op de individuele carrières van politici en deze kunnen maken of breken. 

Strategieën om met media logica om te gaan

Op individueel niveau ervaren politici wel enige controle over hoe zij omgaan met mediavoorkeuren. Sommige parlementariërs kiezen ervoor de media logica te omarmen. Ze vergroten tegenstellingen uit, kiezen voor felle interrupties, en gebruiken stellig taalgebruik om aandacht te trekken. Achter de schermen streven ze dan naar meer constructieve samenwerking.  

Anderen proberen de invloed van de media te beperken. Zij negeren de media of richten zich op samenwerking en gebruiken positieve communicatiestrategieën, zoals humor, om publiek en media te bereiken. Zij geloven dat dit op lange termijn hun politiek succes vergroot. 

Kritiek op collega’s en het derde-persoons effect 

Een opvallende bevinding is dat politici de invloed van de media op anderen vaak hoger inschatten dan op henzelf. Ze zijn kritisch over hoe collega-parlementariërs zich laten leiden door mediadruk, maar zien zichtzelf als minder vatbaar voor deze invloed: 

“Je hebt ook Kamerleden die als ze twee weken niet ergens in een krant vermeld worden dat ze fysiek ontwenningsverschijnselen krijgen. Nou, zo eentje ben ik niet”  

Dit is een herkenbaar mechanisme uit onderzoek in de psychologie en staat bekend als het derde-persoonseffect, waarbij mensen zichzelf graag positiever en weerbaarder inschatten dan anderen. Toekomstig onderzoek zou moeten aantonen of politici daadwerkelijk handelen zoals ze aangeven. 

Conclusie

De media’s voorkeur voor negativiteit en conflict heeft een duidelijke invloed op de spelregels van de politiek. Het lijkt het debat te verharden en politici maken zich zorgen over het beeld dat de kiezer te zien krijgt. Daarnaast dwingt het politici een lastige strategische keuze te maken: moeten zij zich aanpassen aan deze voorkeuren of juist weerstand bieden? Wat duidelijk is, is dat politici en journalisten samen het politieke debat vormgeven. De vraag die resteert is of zij gezamenlijk een balans kunnen vinden waarbij politiek aantrekkelijk blijft voor de burger, maar die ook recht doet aan politieke inhoud en nuance.  

Categorie: Media, Politieke partijen Tags: conflict, journalisten, medialogica, negativiteit, politici

Over de auteurs

Emma van der Goot
  • Sociale media links 
Toni van der Meer
  • Sociale media links 
Michael Hameleers
  • Sociale media links 
Rens Vliegenthart
Rens Vliegenthart (1980) is hoogleraar en leerstoelhouder Strategische Communicatie aan de WUR. In zijn onderzoek houdt hij zich bezig met de interactie tussen media en politiek en de effecten van mediaberichtgeving op kiezers.
Website: https://www.wur.nl/nl/personen/rens-prof.dr.-r-rens-vliegenthart.htm
  • Sociale media links 

Primaire Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Een verkiezingscampagne zonder peilingen is een slecht idee

‘Simons-effect’ onder kiezers met migratieachtergrond?

Partijen hebben het punt van de toeslagenaffaire gemist: AI’s risico’s zijn breder 

Podcast

Aflevering 133 – Wilders blaast het kabinet op, met Henk van der Kolk en Simon Otjes

Geert Wilders heeft zijn steun aan het kabinet ingetrokken. En zoals het een extraparlementair … [Lees verder...]

Episode 132 – The 2025 German elections, with Tarik Abou-Chadi

We are joined by Tarik Abou-Chadi (Oxford) to discuss the dystopian reality of the 2025 German … [Lees verder...]

Aflevering 131 – Het regionale kiesstelsel van Pieter Omtzigt, met Henk van der Kolk en Simon Otjes

De Stuk Rood Vlees podcast is terug, en wel met een gortdroge aflevering over kiesstelsels! In het … [Lees verder...]

Populisme

Wie is er bang van ‘het volk’? Politiek elitisme in vier Europese landen

Het succes van populisme leidde de afgelopen jaren tot een omvangrijke literatuur rond de vraag wie … [Lees verder...]

Aflevering 127 – Waardenloze politiek (en een stukje formatie), met Tom van der Meer

Tom van der Meer (UvA) schuift aan om te vertellen over zijn nieuwste boek 'Waardenloze politiek: … [Lees verder...]

Plaatjes van de electoraatjes 2023: de PVV

Op 22 november zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In deze serie gaan wij aan de hand van een … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2025 StukRoodVlees

Copyright © 2025 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in