• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Hoe voorspel je de Engelse verkiezingen?

door Tom Louwerse 14/04/2015 10 Reacties

Palace.of.westminster.arpDe Engelse verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland van volgende maand beloven spannend te worden: grote kans dat geen van de partijen de absolute meerderheid haalt. Dat blijkt althans uit verschillende verkiezingsvoorspellingswebsites, zoals Electionetec en Electionforecast.co.uk.  In navolging van Amerikaanse sites proberen deze op basis van de peilingen tot een voorspelling van de uitslag te komen. Hoe werkt dat?

 

Van momentopname tot voorspelling

Peilingen meten kiezersvoorkeuren op een bepaald moment. Kort voor de verkiezingen geven ze vaak een heel aardige voorspelling van de uiteindelijke uitslag, maar iets verder van de verkiezingen weg is de voorspellende kracht vaak minder. Daar kun je rekening mee houden door voor historische verkiezingen uit te rekenen hoe goed de peilingen de verkiezingsuitslag voorspelden, x  dagen voor de verkiezingen. Bovendien kun je rekening houden met hoe goed partijen het deden bij de vorige verkiezingen.

Daarmee vertalen de forecasters dus de peilingen van nu naar een voorspelling van de uitslag over een aantal weken. Die voorspelling is stabieler dan losse peilingen, omdat ze alle peilingen samen nemen én omdat de uitslag van de vorige verkiezingen meeweegt.

Bovendien is er een grote foutmarge.  De foutmarge is bekend van peilingen en ‘pooling the polls’ modellen zoals de Nederlandse Peilingwijzer, maar hier gaat het om prediction intervals. In de traditionele foutmarge gaat het om de vraag hoe nauwkeurig we op basis van een peiling weten hoe het hele electoraat eruit ziet. In de prediction intervals gaat het óók om de vraag hoe goed we de toekomst kunnen voorspellen. Als we de Britse verkiezingscampagne eindeloos zouden kunnen terugspoelen en herhalen, dan zou de 95% prediction interval in 95% van de gevallen het uiteindelijke verkiezingsresultaat moeten bevatten.

 

Voorspelling van stemmenpercentages van Britse partijen volgens Electionforecast.co.uk

forecasting1

 

Van percentages naar zetels

Met percentages ben je er in het Verenigd Koninkrijk nog niet. Door het first-past-the-post kiesstelsel is het lastig om te bepalen hoeveel zetels elke partij zal krijgen, aangezien dat afhankelijk is van de situatie in elk kiesdistrict. Landelijke peilingen bevatten maar weinig informatie over elk afzonderlijk kiesdistrict en in Engeland zijn er, anders dan in de VS, maar weinig peilingen over specifieke kiesdistricten beschikbaar (uitzondering zijn de peilingen van Lord Ascroft, zie ook hier).

Electionforecast.co.uk gaat dit gebrek aan informatie met geavanceerde statistische technieken te lijf. We weten dat stemgedrag in een kiesdistrict deels samenhangt met de stedelijkheid van het gebied, regio, gemiddelde leeftijd, religiositeit en de partij van het huidige Kamerlid. Dit zijn allemaal zaken die op het niveau van het kiesdistrict wél bekend zijn. Op basis van deze gegevens kun je dus een meer nauwkeurige inschatting maken hoe de landelijke trends in elk kiesdistrict zullen doorwerken.

Op basis van deze gegevens maken de voorspellers een inschatting van de politieke kleur van elk kiesdistrict en het totaal aantal zetels per partij. Electionforecast.co.uk verwacht nu 284 zetels voor de Conservatieven (marge: +/- 31) en 276 voor Labour (marge: -42 / +45). De meerderheid (326 zetels) ligt voor beide partijen waarschijnlijk niet in het verschiet: Er is nu 92% kans op een ‘hung parliament’. De cijfers van Electionetc zijn net iets anders, maar grotendeels vergelijkbaar. Dat zou betekenen dat met name de SNP en Liberal Democrats de rol van Kingmaker zouden kunnen vervullen.

 

Voorspelling van zetels per kiesdistrict, volgens Electionforecast.co.uk

forecasting2

 

Update: Jaja, het zijn niet alleen verkiezingen in Engeland, maar in heel Groot-Brittannië én Noord-Ierland (dat laatste vergeet men dan weer gemakkelijk).

Filed Under: Kiezers en publieke opinie Tagged With: engeland, forceasting, groot-brittannie, peilingen, Verenigd Koninkrijk, verkiezingen, voorspellingen

Over de auteur

Tom Louwerse
Tom Louwerse is universitair hoofddocent politicologie aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op politieke representatie, parlementair gedrag, verkiezingen, peilingen en stemhulpen.
Website: https://www.tomlouwerse.nl/nl
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Comments

  1. Gijs Schumacher says

    14/04/2015 at 17:12

    Interessant dit. De kans dat lib-dems kingmaker worden lijkt mij alleen bijzonder klein, behalve wanneer labour het veel beter zou doen ten koste van conservatieve zetels (of vice versa).

    Log in om te reageren
  2. Gijs Schumacher says

    14/04/2015 at 17:12

    Interessant dit. De kans dat lib-dems kingmaker worden lijkt mij alleen bijzonder klein, behalve wanneer labour het veel beter zou doen ten koste van conservatieve zetels (of vice versa).

    Log in om te reageren
  3. Martijn van Nijnanten says

    14/04/2015 at 18:16

    Is de voorspelling van electionforecast.co.uk eigenlijk ook berekend op het verwachte “spoiler effect” dat UKIP volgens sommigen gaat hebben in met name marginals tussen Labour en de Conservatieven (dit ten nadele, zo gaat het betoog, van die laatste)? Dat kan je immers niet vatten in een model waarin je de stemvoorkeuren van demografische groepen per kiesdistrict afleidt uit hun voorafgaande stemgedrag, omdat UKIP nooit een serieuze optie is geweest. Ik weet niet precies hoe electionforecast.co.uk het doet, maar als ze dat effect ook maar een beetje onderschatten kan het dus zo zijn dat Labour de grootste partij wordt (sommige Britten nemen zelfs aan dat een Labour-meerderheid zelfs zonder Schotland binnen bereik is).

    Over Schotland gesproken, dat is ook interessant: ten tijde van het referendum verwachtte ik al dat het Nee de SNP wel eens electoraal zou gaan helpen omdat de Schotten wel eens gebaat konden zijn bij een specifiek Schotse stem in Westminster. Dat is echter wel ten nadele van Labour, dus zien we hier een van de eerste tekenen aan de wand van een nieuw probleem voor het voortbestaan van het VK? Zonder Schotland is Labour zwakker en wordt de kans op een Conservatieve regering in Westminster groter, wat de verschillen van inzicht tussen Westminster en Holyrood alleen maar zal vergroten.

    Log in om te reageren
    • Tom Louwerse says

      15/04/2015 at 10:45

      Voor UKIP gebruiken ze ook informatie van EP2014 om te zien waar hun strongholds zijn, al geven de makers aan dat hun schattingen voor UKIP inderdaad problematischer zijn vanwege de redenen die je noemt: http://electionforecast.co.uk/#wrong

      Wat betreft Schotland: als de cijfers zo zijn als in de laatste schatting, dan heeft Labour de SNP nodig voor een meerderheid. Zolang Schotse parlementariërs mee mogen stemmen over Engelse wetten is daar nog geen groot probleem (afgezien van de politieke wenselijkheid), maar dat is nu juist een punt van discussie.

      Log in om te reageren
  4. Andre Engels says

    14/04/2015 at 23:07

    Een klein detail: Omdat Sinn Féin traditioneel wel zetels wint (de laatste 2 keer 5), maar ze niet bezet, is het feitelijk aantal benodigde zetels voor een meerderheid iets lager dan hier aangegeven, 323 of 324 in plaats van 326 zetels.

    Log in om te reageren
    • Tom Louwerse says

      15/04/2015 at 10:39

      Dat klopt, maar is natuurlijk afhankelijk van het aantal zetels dat Sinn Féin precies zal halen.

      Log in om te reageren
  5. Youssef says

    15/04/2015 at 02:33

    Het zijn de Britse verkiezingen, niet de Engelse.

    LibDem zijn alles behalve kingmaker in deze verkiezingen. Labour kan en wil ze niet hebben, ook niet genoeg zetels mochten ze een coalitie met LibDems willen. Voor Labour is de SNP de beoogde coalitie partner. Lab + SNP zitten samen dichterbij een technical meerderheid (Sinn Fein wint zetels maar zit nooit in het parlement). Lab + LibDem niet

    De Tories hebben op z’n minst 3 andere partijen nodig om een coalitie te vormen (UKIP, LibDems, de conservatieve Noord-Ierse partij DUP)

    Log in om te reageren
    • Tom Louwerse says

      15/04/2015 at 10:41

      LibDems alleen zijn deze keer waarschijnlijk geen Kingmaker, maar hun steun lijkt vooralsnog centraal voor de vorming van een coalitie. Aangezien samenwerking tussen Conservatives en SNP uitgesloten lijkt, zijn de LibDems in de meeste denkbare combinaties (zoals het er nu voorstaat) waarschijnlijk wél een cruciale partner (zie je eigen voorbeelden).

      Log in om te reageren
    • Andre Engels says

      15/04/2015 at 11:36

      Stellen dat de Conservatives alledrie nodig gaan hebben, lijkt me uiterst voorbarig. Electionforecast.uk schat UKIP op één zetel (Clacton, waar verwacht wordt dat de monsteroverwinning van Douglas Carswell in de by-election van oktober inzakt tot een nipte voorsprong). Dat is véél kleiner dan de onzekerheid in het conservatieve zetelaantal.

      Log in om te reageren
  6. Hannibal says

    25/04/2015 at 10:39

    Grappig is, dat de gebruikers van deze methodiek afgelopen dagen lieten zien geen rekening te willen houden met de onderzoeken van Ashcroft.
    Farage leidt in zijn district met 39% (Labour26, Cons 30%, werd Do bekend gemaakt) maar in de voorspellingen die de BBC dagelijks toont wordt dat niet meegenomen.

    Log in om te reageren

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Episode 77 – The importance of social norms in the age of pandemics, with Pavan Mamidi

Kost het partijen kiezers als ze meer vrouwen op de lijst zetten? Voor bijna alle partijen is het antwoord: nee!

Kleine partijen onder verschillende restzetelregimes

Podcast

Episode 106 – “I’m f**king furious and I don’t f**king care anymore”, with Rob Ford

Rob Ford (University of Manchester) joins us to discuss the resignation of Liz Truss and the sorry … [Lees verder...]

Episode 105 – A new prime minister and a new monarch, with Rob Ford

For the first time ever, the UK acquired a new prime minister and a new monarch in the same week. … [Lees verder...]

Aflevering 104 – Terugblik gemeenteraadsverkiezingen, met Josje den Ridder, Simon Otjes en Tom van der Meer

We gaan de gemeenteraadsverkiezingen nabeschouwen met Josje den Ridder (SCP), Simon Otjes … [Lees verder...]

Populisme

Analyse van raadsinstrumenten laat zien: ook in gemeenteraden heerst het monisme

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden. Inmiddels … [Lees verder...]

Gevoelens van culturele afstand als verklaring voor de opleidingskloof in anti-establishment-opvattingen en -gedrag

In veel Westerse democratieën leven onder een aanzienlijk deel van de bevolking … [Lees verder...]

Aflevering 94 – De ‘Heilige Alliantie’ tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechts, met Sander Rietveld

Mijn gast van vandaag is Sander Rietveld, politicoloog en onderzoeksjournalist bij Zembla. Sander … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2023 StukRoodVlees

Copyright © 2023 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in