• Spring naar de hoofdnavigatie
  • Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Is de Nederlandse ‘suikertaks’ wel zo’n goed idee?

door Tim Van Meurs, Willem de Koster, Jeroen van der Waal, Joost Oude Groeniger 06/03/2024 1 Reactie

Sinds dit jaar is in Nederland de zogenaamde ‘verbruiksbelasting alcoholvrije dranken’ verhoogd. Volgens de Rijksoverheid zou dit ervoor moeten zorgen dat “mensen eerder kiezen voor gezondere dranken, zoals water”. In de volksmond wordt deze gezondheidsmaatregel veelal een ‘suikertaks’ genoemd, hoewel dit niet helemaal klopt; ook light-frisdranken, waar geen suiker in zit, worden bijvoorbeeld extra belast. Zuiveldranken met suiker, zoals chocolademelk, vallen daarentegen buiten de maatregel, net als niet-vloeibare producten die bomvol suiker zitten. Hierin verschilt het dus bijvoorbeeld van de sugar drinks industry levy uit het Verenigd Koninkrijk, waar de prijsverhoging wordt bepaald door de hoeveelheid suiker in een product.

Op z’n zachts gezegd is de Nederlandse maatregel niet populair. Waar gezondheidsprofessionals al lange tijd pleiten voor een suikertaks volgens het Engelse of Franse model, krijgt de huidige vorm weinig bijval vanuit deze groep. Gezondheidsvoordelen zouden namelijk nauwelijks worden bereikt door de prijsverhoging, die vooral tot het spekken van de staatskas zou leiden. Bovendien wordt het ook niet écht aantrekkelijker gemaakt om een gezonder alternatief te nemen, aangezien veel alternatieven (zoals suikerarme dranken) even zwaar worden aangepakt. Als je nu dus toch nog iets anders dan water wil drinken, kom je waarschijnlijk alsnog uit bij je oude vertrouwde colaatje of energy drink.

Ook bij burgers valt de maatregel niet in de smaak. Bij sommigen leeft het idee dat met de maatregel weer iets wordt afgepakt en dat ‘we straks helemaal niets meer mogen’. Op sociale media vliegen beschuldigingen van betutteling en bemoeizucht van instituties dan ook in het rond: “suikertaks is de huidige drift om voor anderen te willen bepalen wat wel en niet moet”, zegt een X-gebruiker; “Suikertaks op suikervrij (sic) producten. Vind je het vreemd dat mensen de overheid niet meer vertrouwen! Wat kunnen ze wel?!”, vraagt een ander zich af. En populistische politici springen met liefde bovenop dit sentiment, zoals Wilders, die de “doorgeslagen betutteldrift” zo snel mogelijk stop wil zetten.

Hoewel het nog te vroeg is om uitspraken te doen over de effectiviteit van de maatregel (twee maanden na invoering kan bijvoorbeeld gewenning van het kopen van frisdranken e.d. nog de boventoon voeren), zijn de eerste signalen niet positief. Maar, naast een discutabele effectiviteit op de gezondheid, speelt er nog een tweede probleem: de instituties die betrokken zijn bij een dergelijke gezondheidsmaatregel kunnen ook als minder legitiem gezien gaan worden.

In een recent gepubliceerd onderzoek confronteerden we respondenten met een voorstel voor een suikertaks of een verplichte wijziging van de samenstelling van suikerhoudende dranken – N.B. we hebben ons onderzoek uitgevoerd voordat er daadwerkelijk sprake was van de huidige maatregel. Zij werden daarna gevraagd naar hun vertrouwen in de betrokken instituties, of zij het idee hebben dat de instituties het beste met de burgers voorhebben, en of de perspectieven van de instituties overeenkomen met die van burgers. Vergeleken met respondenten in een controlegroep, die enkel lazen over interventies waarbij mensen meer keuzevrijheid hebben – informatievoorziening en nudges – waren respondenten uit de experimentele groepen over de gehele lijn negatiever: zij vertrouwen instituties minder, en denken dat deze niet het beste met burgers voorhebben en perspectieven hebben die ver afliggen van die van burgers.

In het onderzoek komt naar voren dat het vooral burgers met een niet-tertiair opleidingsniveau zijn waarbij de legitimiteit van de instituties daalt (zie Figuur 1). Een groep burgers, dus, bij wie anti-institutionalisme er sowieso al sterker voor zorgt dat ze gezondheidsinterventies niet accepteren. Dat wijst er dus op dat er een terugkoppelingseffect ontstaat, waarbij een afkeer van instituties en afkeer van hun interventies elkaar versterken.

Figuur 1 – Opleidingsverschillen in het effect van een voorstel voor een suikertaks op vertrouwen in instituties, het idee dat instituties het beste met burgers voorhebben, en waargenomen overeenkomsten tussen de perspectieven van burgers en instituties.

Dat er maatregelen genomen moeten worden om het overgewicht in Nederland terug te brengen is zeker, en een goed doordachte suikertaks zou daarbij kunnen helpen. Maar of het een goed idee is geweest om deze in te voeren zoals de Nederlandse overheid dit heeft gedaan, is zeer de vraag. Met name door de berichtgeving dat de maatregel enkel effectief is om geld op te halen voor de staatskas, is het goed denkbaar dat het anti-institutionalisme opwekt, wat er vervolgens voor kan zorgen dat de legitimiteit van andere maatregelen in twijfel wordt getrokken. Aan de betrokken instituties, dus, om zich te bezinnen op maatregelen die kunnen worden ingevoerd zonder dat deze hun legitimiteit ondermijnen. Deze studie toont bijvoorbeeld aan dat een suikertaks op minder weerstand kan rekenen als de opbrengsten van de maatregel worden ingezet om gezondheid in bredere zin te verbeteren. Daarnaast zou het nuttig kunnen zijn om burgers niet alleen te ‘straffen’ met een prijsverhoging, maar ook te ‘belonen’ met, bijvoorbeeld, een (overigens recent afgewezen) verlaging van btw op groente en fruit. Daarmee kan vanuit de instituties de boodschap worden verzonden dat het welzijn van de Nederlandse burger centraal staat in plaats van de Nederlandse staatskas.

Afbeelding: Coca-Cola glass bottle beside a glass of soda with ice cubes door Lukas Ballier (via Unsplash).

Categorie: Kiezers en publieke opinie Tags: suikertaks, vertrouwen

Over de auteurs

Tim Van Meurs
Tim van Meurs is een postdoctoraal onderzoeker aan de sociologie-afdeling van de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich op groepsverschillen en burgerperspectieven, met name op het gebied van gezondheids- en duurzaamheidsvraagstukken. Hierin staat vooral de rol die afkeer van en afstand tot instituties spelen een centrale rol.
Website: https://scholar.google.com/citations?user=JR6DUXMAAAAJ&hl=en
  • Sociale media links 
Willem de Koster
Willem de Koster is als cultuursocioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij onder andere onderzoek doet naar waardenconflict, maatschappelijk onbehagen en stemgedrag.
Website: https://www.willemdekoster.nl/home/1
  • Sociale media links 
Jeroen van der Waal
Jeroen van der Waal is als socioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij onder ander onderzoek doet naar de politieke implicaties van sociale stratificatie.
Website: http://www.jeroenvanderwaal.com
  • Sociale media links 
Joost Oude Groeniger
Joost Oude Groeniger is als sociaal-epidemioloog en socioloog verbonden aan het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoek richt zich voornamelijk op het begrijpen en verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen.
Website: https://employees.publichealthrotterdam.com/profile/joost-oude-groeniger/
  • Sociale media links 

Lees Interacties

Reacties

  1. Ronald Heijman zegt

    06/03/2024 om 18:52

    Weer een gemiste kans.
    Veel groepen in de samenleving zijn ongelukkig met de manier waarop de overheid met ons algemeen belang omgaat. En natuurlijk is het voor de lager opgeleiden weer een extra reden om de overheid te wantrouwen.
    Je zou na al die wantrouwende acties denken dat de overheid nu eens bewust met een vertrouwen-opwekkende aktie komt, maar nee.
    Hoe verschillende belangengroepen denken over de suikertax wordt goed in kaart gebracht in dit artikel:
    https://pointer.kro-ncrv.nl/zuivelbranche-niet-blij-met-plan-staatssecretaris-voor-slimme-suikerbelasting
    Een domme overheid die een domme suikertax instelt. Ze zijn zich eigenlijk vanaf het begin bewust dat er een slimme suikertax nodig is. De boekhouders hebben het echter voor het zeggen in Nederland..

    Login om te reageren

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

Primaire Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Links versus rechts: Meer polarisatie onder het Amsterdamse electoraat?

Episode 105 – A new prime minister and a new monarch, with Rob Ford

‘Minder, minder, minder’ invloed PVV in Tweede Kamer?

Podcast

Aflevering 133 – Wilders blaast het kabinet op, met Henk van der Kolk en Simon Otjes

Geert Wilders heeft zijn steun aan het kabinet ingetrokken. En zoals het een extraparlementair … [Lees verder...]

Episode 132 – The 2025 German elections, with Tarik Abou-Chadi

We are joined by Tarik Abou-Chadi (Oxford) to discuss the dystopian reality of the 2025 German … [Lees verder...]

Aflevering 131 – Het regionale kiesstelsel van Pieter Omtzigt, met Henk van der Kolk en Simon Otjes

De Stuk Rood Vlees podcast is terug, en wel met een gortdroge aflevering over kiesstelsels! In het … [Lees verder...]

Populisme

Wie is er bang van ‘het volk’? Politiek elitisme in vier Europese landen

Het succes van populisme leidde de afgelopen jaren tot een omvangrijke literatuur rond de vraag wie … [Lees verder...]

Aflevering 127 – Waardenloze politiek (en een stukje formatie), met Tom van der Meer

Tom van der Meer (UvA) schuift aan om te vertellen over zijn nieuwste boek 'Waardenloze politiek: … [Lees verder...]

Plaatjes van de electoraatjes 2023: de PVV

Op 22 november zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In deze serie gaan wij aan de hand van een … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2025 StukRoodVlees

Copyright © 2025 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in