• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Is een stem op de VVD een stem op D66, of andersom?

door Gijs Schumacher 07/05/2014 10 Reacties

Volgens de Jonge Socialisten is een stem op D66 een stem op de VVD. De JS maakte dit verwijt tijdens de jongste gemeenteraadsverkiezingen. Bij de aankomende Europese verkiezingen is het verwijt veel duidelijker: D66 en VVD behoren tot dezelfde partijgroep in het Europees Parlement, de Alliance for Liberals and Democrats in Europe (ALDE). Is D66 inderdaad hetzelfde als de VVD? Of is één van de twee de vreemde eend in de bijt in de ALDE? En is dat dan D66 of de VVD? Of is de ALDE een samenraapsel van uiteenlopende bewegingen en zijn zowel D66 als de VVD geen vreemde eend in de bijt?

 

VVD en D66 zijn loyaal aan partijgroep

Votewatch.eu geeft een goed overzicht van de loyaliteit van een partij aan de partijgroep. Met loyaliteit wordt het aantal keer dat de nationale partij meestemt met de partijgroep bedoeld. De meeste nationale partijen in het Europees Parlement zijn behoorlijk loyaal aan hun partijgroep, zo ook D66 en VVD. In de periode 2009-2014 stemt D66 96.6% keer hetzelfde als de partijgroep, en de VVD 93.8%. Dit is nagenoeg hetzelfde als in de periode 2004-2009. De ALDE-partijen zijn in het algemeen behoorlijk loyaal, van de 31 partijen stemmen er 24 minstens 9 van de 10 keer hetzelfde als de partijgroep. De ALDE is dus geen samenraapsel van allerlei bewegingen. De Europese groep van de SGP – Europa van Vrijheid en Democratie – is dat bijvoorbeeld wel. Daar stemt men slechts in 48% van de gevallen hetzelfde.

Het stemgedrag van partijen is niet ideaal om te evalueren of een partij goed bij een partijgroep past. Dit komt doordat de wetten waarop het parlement kan stemmen niet representatief zijn voor het hele ideologische spectrum. Heikele issues worden vaak van de agenda gehouden. Een andere maat om de match tussen ALDE en D66-VVD te bekijken is de links-rechts positie van de partijen.

 

VVD veel te rechts voor ALDE

Wat is de links-rechts positie van ALDE? En hoe steekt die af bij de links-rechts positie van VVD en D66? Om de positie van ALDE te meten gebruik ik een expert survey die posities van Europese partijgroepen meet (link). Dit vergelijk ik met een expert survey van de posities van nationale partijen (link). Dat levert het onderstaande plaatje op. De punten zijn de gemiddeldes van de posities die experts aan partijen hebben gegeven, de lijnen zijn de 95% betrouwbaarheidsintervallen van dat gemiddelde. De positie van alle Nederlandse partijen overlapt met die van hun Europese partijen, behalve de VVD. Sterker nog, de VVD is nog rechtser dan de EPP, de partij die in het Europese Parlement ter rechterzijde van de ALDE staat. Qua links-rechts positie overlapt de VVD wel met de ECR, de European Conservatives and Reformists, de partijgroep van de Christenunie.

 

EUvsNL

 

Als we naar specifieke issues kijken dan valt de VVD ook buiten de ALDE-boot. De VVD is rechtser in regulatie-issues, milieu-issues, immigratie, EU integratie en op de “spending vs. taxes” dimensie.

 

VVD is een uitzondering

De VVD past dus slecht bij de ALDE. Dit is uitzonderlijk. Op basis van positie (links/rechts) en op verschillende issues plaatsen McElroy en Benoit 80% van de partijen in de juiste partijgroep. De VVD behoort dus tot de 20% die niet bij de juiste partij zit. Ook beweren McElroy en Benoit dat verschuivingen naar een andere partijgroep het beste zijn te verklaren door ideologische mismatches. Kortom, hun model voorspelt dat de VVD op termijn een andere groep opzoekt. De logische keuze zou dan de European Conservatives and Reformists zijn, een partij waarin o.a. de Britse, Tsjechische en Poolse conservatieven zitten.

Filed Under: EU en internationaal, Kiezers en publieke opinie, Politieke partijen Tagged With: ALDE, d66, EP-verkiezingen, Europees Parlement, VVD

Over de auteur

Gijs Schumacher
Gijs Schumacher (1982) is Universitair Hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek gaat over politiek gedrag van kiezers en van elites. In het specifiek richt hij zich op emoties, partij organisaties, vertegenwoordiging, populisme en persoonlijkheid. Hij is tevens (co-) directeur van het Hot Politics Lab.
Website: http://gijsschumacher.nl
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Comments

  1. Harmen says

    07/05/2014 at 11:34

    Interessant, maar dan ga je er wel vanuit dat de VVD in Europa eigenlijk dezelfde VVD is die nationaal opereert. Je vergelijkt immers de nationale posities met die van de Europese moederpartijen. Maar wat nu als het enige dat echt gedeeld wordt tussen de VVD in de Tweede Kamer en de VVD in het EP eigenlijk gewoon maar de partijnaam is?

    Log in om te reageren
    • Gijs Schumacher says

      07/05/2014 at 11:40

      Dat neem ik inderdaad aan. Uiteindelijk bepalen VVD-leden en de VVD-top wie naar Brussel gaat en wat daar gaat gebeuren. Mocht er idd een groot verschil zijn tussen VVD Nederland en VVD Europa, dan sturen ze wellicht de verkeerde mensen naar Brussel. Of het maakt ze allemaal te weinig uit…

      Log in om te reageren
  2. Armen Hakhverdian says

    07/05/2014 at 12:36

    Mooi, Gijs. Doe je ook aan verzoeknummers? Want ik zou graag zo’n zelfde figuur zien maar dan op de dimensie die Europese integratie meet.

    Log in om te reageren
    • Gijs Schumacher says

      07/05/2014 at 16:00

      Het figuur werd een beetje lelijk (teveel overlappende partijen). Maar VVD zit op 3.93 (met 1=euroskeptisch, 7=eurofiel). ALDE zit op 6.1 (met 0=eurofiel en 20=euroskeptisch). Dus hier is ook een verschil. Sowieso weten de experts niet zo goed wat de VVD van Europa vindt, de standaard error is relatief groot (interval = 3.23 tot 4.62).

      Log in om te reageren
      • Armen Hakhverdian says

        07/05/2014 at 16:03

        Dus de VVD is eurosceptischer dan de ALDE?

        Log in om te reageren
        • Gijs Schumacher says

          07/05/2014 at 16:04

          Jazeker.

          Log in om te reageren
  3. Cas Mudde says

    07/05/2014 at 16:19

    Leuk stuk! Hoewel ik weinig waarde hecht aan de zogenaamde “expert studies” komen de resultaten goed overeen met de algemene indruk van geinformeerde waarnemers (wat de meeste geselecteerde “experts” ook zijn).

    Interessant is overigens dat alle linkse Nederlandse partijen (iets) rechts van hun EP-groep worden geplaatst en alle rechtse partijen (iets) links ervan – VVD uitzondering, maar hoort eigenlijk in ECR.

    Log in om te reageren
  4. Evert Mouw says

    09/05/2014 at 10:47

    Zeker een leuke manier om er naar te kijken! E.e.a. betekent dus wel dat de gemiddelde VVD kiezer geen parlementsleden krijgt die stemmen volgens de eigen voorkeuren.

    Log in om te reageren
  5. Marjolein Meijer says

    09/05/2014 at 11:16

    Erg leuk stuk. Betekent dit ook dat de ChristenUnie eigenlijk ook in de ‘verkeerde’ groep zit, uitgaande van de links-rechtspositie?

    Log in om te reageren
  6. Gijs Schumacher says

    09/05/2014 at 11:29

    @Evert: er komt een follow-up stuk over stemgedrag.

    @Marjolein: CU zit zeker in de verkeerde groep wat links-rechts betreft. Hopeloos verdwaald. Op andere issues een betere match, maar ook niet super.

    Log in om te reageren

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Hoe krijgen partijen lokale lijsten vol?

De “immigrationalisering” van herverdelingspolitiek

Stuk Rood Vlees Podcast, aflevering 26 – Tom Louwerse over de Peilingwijzer

Podcast

Episode 106 – “I’m f**king furious and I don’t f**king care anymore”, with Rob Ford

Rob Ford (University of Manchester) joins us to discuss the resignation of Liz Truss and the sorry … [Lees verder...]

Episode 105 – A new prime minister and a new monarch, with Rob Ford

For the first time ever, the UK acquired a new prime minister and a new monarch in the same week. … [Lees verder...]

Aflevering 104 – Terugblik gemeenteraadsverkiezingen, met Josje den Ridder, Simon Otjes en Tom van der Meer

We gaan de gemeenteraadsverkiezingen nabeschouwen met Josje den Ridder (SCP), Simon Otjes … [Lees verder...]

Populisme

Analyse van raadsinstrumenten laat zien: ook in gemeenteraden heerst het monisme

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden. Inmiddels … [Lees verder...]

Gevoelens van culturele afstand als verklaring voor de opleidingskloof in anti-establishment-opvattingen en -gedrag

In veel Westerse democratieën leven onder een aanzienlijk deel van de bevolking … [Lees verder...]

Aflevering 94 – De ‘Heilige Alliantie’ tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechts, met Sander Rietveld

Mijn gast van vandaag is Sander Rietveld, politicoloog en onderzoeksjournalist bij Zembla. Sander … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2023 StukRoodVlees

Copyright © 2023 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in