• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Jouke Huijzer wint Daniel Heinsius Prijs 2017

door Gijs Schumacher 01/06/2017 0 Reacties

Jury rapport Daniel Heinsius scriptie prijs 2017

Met veel plezier mag ik, namens de Vereniging voor Politieke Wetenschappen en de Nederlandse Kring voor de Wetenschap der Politiek, de Daniel Heinsiusprijs 2017 uitreiken. De Daniel Heinsiusprijs is de prijs voor de beste masterscriptie binnen het domein van de politicologie, geschreven door een student(e) aan een Nederlandse of Vlaamse universiteit. De jury voor de Daniel Heinsiusprijs bestond dit jaar uit vijf leden:

Silvia Erzeel, Vrije Universiteit Brussel (specialisatie: politieke vertegenwoordiging, politieke partijen, gender, etniciteit)

Marijn Hoijtink, Vrije Universiteit Amsterdam (specialisatie: internationale betrekkingen)

Gijs Schumacher, Universiteit van Amsterdam (specialisatie: vergelijkende politiek)

Vjosa Musliu, Universiteit Gent (specialisatie: EU externe relaties)

Gerry van der Kamp-Alons, Radboud Universiteit (specialisatie: internationale relaties en internationale politieke economie).

Patrick van Erkel (Universiteit Antwerpen) was de secretaris van de jury. Bedankt Patrick. Jij was de motor achter de jury. Zonder jou hadden we er ongetwijfeld een potje van gemaakt.

De jury ontving dit jaar 17 masterscripties en we danken de studenten en hun universiteiten voor het inzenden van de scripties. Negen inzendingen kwamen uit Vlaanderen, 8 uit Nederland. Kortom na het voetbal voert België nu ook al de boventoon in de politicologie. Wel moet gezegd worden dat 8 van de 9 Vlaamse inzendingen van Antwerpse makelij waren. Ik zou tegen de andere Vlaamse universiteiten willen zeggen: laat je toch niet smurfen. Naast Antwerpen ontvingen wij bijdrages uit Brussel, Amsterdam (van beide universiteiten), Maastricht, Utrecht en Leiden.

De 17 scripties dekten samen een grote variatie aan politicologische onderwerpen: internationale relaties, politieke sociologie, vergelijkende politiek, beleid en bestuur, politieke filosofie, en de Europese Unie. Ook was er veel diversiteit qua benaderingen van data analyse en dataverzameling: inhoudsanalyse, netwerkanalyse, interviews, etnografie, etc.

De jury heeft alle scripties gelezen en beoordeeld. Drie scripties staken er met kop en schouders boven uit (in alfabetische volgorde): Jouke Huijzer (Universiteit van Amsterdam), Karolin Soontjes (Universiteit Antwerpen) en Sam Wrighton (Universiteit van Amsterdam).

Allereerst Jouke Huijzer. Zijn scriptie “Delineating the Corporate Elite. Inquiring the Boundaries and Compositions of Interlocking Directorate Networks” zet stiekem het mes in het onderzoek over de netwerkstructuren van zakelijke elites. De scriptie toont aan dat kleine steekproeven vaak een vertekend beeld van het netwerk geven. Het is daarom problematisch dat veel werk in dit veld op kleine steekproeven berust. Naast meer N, stelt Huijzer ook een originele steekproefmethode voor die rekening houdt met de verschillende karakteristieken van bedrijven in de zakelijke elite netwerken. Hiermee heeft deze uitstekende scriptie direct impact op een spannend onderzoeksveld.

Dan “Van Journalisten naar Analisten? Een kwantitatieve analyse van berichtgeving over regeringsformaties”, geschreven door Karolin Soontjes. Zij stelde de vraag in welke mate de journalistiek zich bedient van interpretatieve journalistiek omtrent coalitie formaties. Na een uitgebreide en originele dataverzameling en inhoudsanalyse stelde Soontjes vast dat journalisten steeds meer aan interpretatieve berichtgeving doen, dat deze ook meer negatief en conflictgericht is, en juist inhoudelijke onderwerpen schuwt. De jury vond deze analyse zeer geslaagd en bovenal zeer relevant.

De scriptie van Sam Wrighton was getiteld “The Annexations of Populations. Russian Pasportizatsiya Strategies in Abkhazia, South Ossetia and Crimea”. In deze drie regio’s deelt Rusland – steeds opener, vrijgeviger, maar ook dwingender – paspoorten uit. Wrighton beschrijft hoe deze exercitie van soft power door Rusland in feite een annexatie van populatie, zonder vooralsnog annexatie van gebied, is. De commissie was met name onder de indruk van de interviews – in het specifiek de creatieve vergaring en de uitstekende rapportage. Al met al een uitmuntend voorbeeld van kwalitatief onderzoek.

De jury was niet bepaald unaniem. Dat geeft maar aan dat we te maken hebben met drie uitstekende scripties. De winnaar van de Daniel Heinsiusprijs van 2017 is: Jouke Huijzer met zijn scriptie “Delineating the Corporate Elite. Inquiring the Boundaries and Compositions of Interlocking Directorate Networks”. Namens de hele jury: Gefeliciteerd Jouke! En ook proficiat aan de scriptie begeleider Eelke Heemskerk.

 

 

Filed Under: Uncategorized Tagged With: coalities, daniel heinsius prijs, journalisten, netwerkanalyse, paspoorten, scriptieprijs

Over de auteur

Gijs Schumacher
Gijs Schumacher (1982) is Universitair Hoofddocent Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek gaat over politiek gedrag van kiezers en van elites. In het specifiek richt hij zich op emoties, partij organisaties, vertegenwoordiging, populisme en persoonlijkheid. Hij is tevens (co-) directeur van het Hot Politics Lab.
Website: http://gijsschumacher.nl
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Geef een reactie Reactie annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

Kost besturen raadszetels?

Het regionale effect bij het uitbrengen van een voorkeurstem

Foto: http://www.flickr.com/photos/lollyman/ (CC BY-NC-ND)

Moeten er regels komen voor post-parlementaire carrières?

Podcast

Episode 106 – “I’m f**king furious and I don’t f**king care anymore”, with Rob Ford

Rob Ford (University of Manchester) joins us to discuss the resignation of Liz Truss and the sorry … [Lees verder...]

Episode 105 – A new prime minister and a new monarch, with Rob Ford

For the first time ever, the UK acquired a new prime minister and a new monarch in the same week. … [Lees verder...]

Aflevering 104 – Terugblik gemeenteraadsverkiezingen, met Josje den Ridder, Simon Otjes en Tom van der Meer

We gaan de gemeenteraadsverkiezingen nabeschouwen met Josje den Ridder (SCP), Simon Otjes … [Lees verder...]

Populisme

Analyse van raadsinstrumenten laat zien: ook in gemeenteraden heerst het monisme

Het is alweer ruim een half jaar geleden dat de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvonden. Inmiddels … [Lees verder...]

Gevoelens van culturele afstand als verklaring voor de opleidingskloof in anti-establishment-opvattingen en -gedrag

In veel Westerse democratieën leven onder een aanzienlijk deel van de bevolking … [Lees verder...]

Aflevering 94 – De ‘Heilige Alliantie’ tussen orthodoxe christenen en radicaal-rechts, met Sander Rietveld

Mijn gast van vandaag is Sander Rietveld, politicoloog en onderzoeksjournalist bij Zembla. Sander … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2023 StukRoodVlees

Copyright © 2023 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in