• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
StukRoodVlees

Politicologie en actualiteit

  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

Kersttip 2. Game of Thrones: Risk

door Kristof Jacobs 23/12/2015 1 Reactie

Weet u nog steeds niet wat u moet kopen voor de Kerst, dan volgt hier de tweede aflevering in de reeks #tipsvanstukroodvleesvooronderdekerstboomenbijdeoliebollen. U krijgt van mij (jawel) een speltip: het nieuwe ultieme bordspel voor politicologen, Game of Thrones: Risk.

 

Risk en de neo-relatistische visie op internationale politiek

De internationale politiek wordt vaak vergeleken met het spel Risk, een spel dat velen van ons wellicht wel (minstens) een keer gespeeld hebben. Ongetwijfeld liepen ook bij u de gemoederen hoog op wanneer weer eens een alliantie werd opgeblazen. De internationale politiek in het klein. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat het spel vaak gebruikt wordt om de neo-realistische visie op internationale politiek te illustreren tijdens de colleges (zie bv. hier en hier).  Het eigenbelang van de individuele speler staat voorop. Je kan wel allianties sluiten (samenwerken). Op de korte termijn is dat zelfs voordelig, maar op de lange termijn moet je elkaar verraden en overlopen van de ene alliantie naar de andere. Vrolijk word je er vaak niet van en op den duur heb je altijd mensen die het spel niet meer willen spelen.

Daarvoor is nu een oplossing: de Game of Thrones variant op Risk. In dat spel kan je wel allianties sluiten, lekker spelen en hoef je niemand te verraden (maar je kan het wel).

 

Politicologische bordspelen

Laten we wel wezen, er bestaan veel politicologisch interessante bordspelen. Zo is een variatie op Risk, Diplomacy, al jaren een hit in de bestuurskamers van studieverenigingen Politicologie. Ook Imperial 2030 is aan te raden (een uiterst genietbare Marxistische variant op Risk). Tot slot heb je ook bordspelletjes zoals Machiavelli, Koude Oorlog en Cuba die erg goed zijn. Maar Risk blijft toch voor veel politicologen het favoriete spel.

 

Risk en de internationale politiek

Risk is simpel en lijkt op cynische variant van de internationale politiek: je bouwt aan je eigen rijk door een groot leger op de been te brengen en gebieden te veroveren. Vooral de afgelegen gebieden zijn belangrijk want die kan je vaak tot aan het einde van het spel behouden. Soms lijkt de balans tussen de verschillende spelers uit de hand te lopen en dan sluit je allianties of verander je van alliantie. Het spel kan eeuwig blijven duren en de winnaar is meestal diegene die op het juiste moment zijn partners verraadt. Geen spel dus waar je vrienden mee maakt en bovendien duurt het spel wel erg lang.

 

Hoe Game of Thrones: Risk anders is

Zoals eerder gezegd is samenwerken in de klassieke Risk wel voordelig, maar moet je altijd wel iemand verraden om te winnen. Bovendien is de kans groot dat de allianties veranderen wanneer één partner binnen de alliantie te sterk wordt.

Game of Thrones: Risk verandert de dynamiek van de klassieke Risk op twee manieren: (1) je werkt met korte termijn missies (die 1 tot 4 punten opleveren als je ze volbrengt) om een lange termijn doel (10 punten) te behalen en (2) het spel werkt met havens waardoor eigenlijk alle regio’s kwetsbaar zijn. Dit verandert de incentive structure van het spel: langdurig samenwerken wordt nu veel voordeliger. De twee wijzigingen zorgen er namelijk voor dat je als speler het eigenlijk nooit in je eentje lang kan volhouden als enkele tegenstanders in alliantie met elkaar gaan. Maar… het leuke is dat iedereen binnen de alliantie nog steeds zijn doel kan halen door missies te volbrengen. Je hoeft dus niet per se je vrienden te verraden om te winnen en kan tot op het einde in een alliantie blijven.

Mocht je nu toch bloeddorstig zijn, dan kan je natuurlijk gerust allianties opblazen zoveel je wil. Dat speelt ook lekker (vooral voor je tegenstanders). Naast de andere dynamiek maken ook de toevoeging van achtzijdige dobbelstenen, speciale eenheden, unieke personages (gebaseerd op de personages uit de serie) en actiekaarten het spel een veel aangenamere ervaring dan de klassieke Risk.

Dus mijn tip voor de Kerst: sluip weg van dat kerstdiner, verzamel een viertal neven, nichten, ooms, tantes of wie dan ook; neem een fles wijn mee en speel de rest van de avond gewoon een potje Game of Thrones: Risk. Fijne feestdagen!

Filed Under: Uncategorized

Over de auteur

Kristof Jacobs
Kristof Jacobs
Universitair Hoofddocent aan de Radboud Universiteit. Doet onderzoek naar democratie, referenda, kiesstelsels, verkiezingen & sociale media. NWO VIDI over 'boze burgers' en democratische vernieuwing. Belg in Nederland. Boardgamegeek.
  • Sociale media links 

Reader Interactions

Comments

  1. AvatarBart says

    23/12/2015 at 08:37

    Dank voor de tip! Snel even bij Moenen en Mariken langs! Wordt het toch nog een gezellige Kerst.

    Log in om te reageren

Geef een reactie Antwoord annuleren

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Primary Sidebar

Volg ons

  • Facebook
  • Twitter
  • RSS Feed

Populaire berichten

De ideologie van Forum voor Democratie

De ongemakkelijke realiteit van de antivaccinatie-beweging

Wat als… Nederland het Britse kiesstelsel zou hebben?

Willekeurige berichten

De oude mythe van een spilzuchtig Italië en zuinig Nederland

Word je rechtser naarmate je ouder wordt?

Langere verblijfstermijn voor naturalisatie, betere integratie? Niet echt

Podcast

Aflevering 92 – Het kabinet-Rutte III treedt af, met Tom Louwerse en Tom van der Meer

Het kabinet-Rutte III is afgetreden vanwege het zogenaamde toeslagenschandaal. De Belastingdienst, … [Lees verder...]

Episode 91 – Coup, insurrection, or what? with Abbey Steele

Last Wednesday an armed mob attacked and occupied the U.S. Capitol Building where both houses of … [Lees verder...]

Episode 90 – The Nightmare Before Brexit, with Rob Ford

Who else to turn to for our Christmas Special than our old pal Rob Ford (University of Manchester). … [Lees verder...]

Populisme

Plaatjes van de electoraatjes: FVD

Op 17 maart zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. In deze serie ga ik aan de hand van een … [Lees verder...]

Aflevering 87 – De crisis bij Forum voor Democratie, met Sarah de Lange en Léonie de Jonge

Deze aflevering staat in het teken van de crisis bij Forum voor Democratie. Waarom ontplofte juist … [Lees verder...]

Corona en radicaal-rechts populisme: einde van een tijdperk?

Betekent de coronacrisis het begin van het einde van het radicaal-rechtse populisme in Europa? Deze … [Lees verder...]

Blogroll

  • Andrew Gelman
  • Ballots & Bullets
  • Fight Entropy
  • FiveThirtyEight
  • The Monkey Cage
  • The Upshot
  • Wonkblog
  • OVER SRV
  • AUTEURS
  • CATEGORIEËN
  • ARCHIEF
  • CONTACT

© 2021 StukRoodVlees

Copyright © 2021 · SRV Theme op Genesis Framework · WordPress · Log in