Het is zomer: parlementen gaan met reces, de burger is op vakantie en de media plaatsen sullige nieuwtjes (dit overzicht is hilarisch). Kortom: het is komkommertijd! Maar wordt de zomer van 2013 komkommerig of gaan er spannende dingen gebeuren?
Qua verkiezingen gebeurt er deze zomer niet veel. In Europa zijn geen verkiezingen tot september. En in de rest van de wereld? Ik vrees dat de verkiezingen in Togo, Guinea, Sint-Helena, Mongolie en Kameroen de krantenkoppen niet zullen halen. Dus komkommertijd? Niet helemaal, er zijn drie verkiezingen die wel potentieel interessant zijn:
1. Op 21 juli zijn er verkiezingen in Japan voor de Senaat. De LDP van premier Shinzo Abe heeft geen meerderheid in de Senaat en heeft deze nodig voor de vergaande hervormingen die Abe voor ogen heeft.
2.Op 28 juli zijn er presidentsverkiezingen in Mali. Dit komt na de opstand van de Tuareg, de tijdelijke afscheiding van de regio Azawad, de opkomst van groepen gelieerd aan Al-Qaeda, een coup d’etat van het leger in de hoofdstad en uiteindelijk de Franse interventie en het terugdringen van de rebellen. Kortom, een roerige tijd en deze verkiezingen kunnen belangrijk zijn in de verdere normalisering van Mali.
3.Op 31 juli zijn er verkiezingen in Zimbabwe voor president en parlement. Zimbabwe – economisch geruïneerd door het hopeloze beleid van president Mugabe en zijn partij ZANU-PF – heeft een nieuwe grondwet. Maar of dit de intimidatie, het geweld en de verkiezingsfraude van de vorige verkiezingen tegenhoudt? Hoe dan ook een verlies van Mugabe en ZANU-PF zou een belangrijke kentering voor Zimbabwe zijn.
Dan zijn er ook verkiezingscampagnes. Noorwegen, Oostenrijk, Australië, Aruba en Duitsland houden verkiezingen in september. Vooral Duitsland is interessant. Wint Merkel weer? En welke coalitie krijgen ze dan? Op dit moment lijkt een nieuwe grand coalition van CDU-SPD het meest voor de hand liggend.
En landen kunnen onverwachts verkiezingen uitschrijven. In Griekenland zou dit kunnen gebeuren nu een partij uit de regeringscoalitie is gestapt. Kortom er is best wat te beleven in de zomer van 2013, ik heb het immers nog niet eens gehad over de voortschrijdende eurocrisis of het conflict in Syrië.
Tot slot, nog even aandacht voor het volgende: waar komt het woord komkommertijd vandaan? Volgens het Genootschap Onze Taal verwijst komkommertijd naar de drukke tijd voor kwekers, maar een rustige periode voor andere sectoren. Waar het woord vandaan komt is onduidelijk: volgens Wikipedia kan het uit het Engels, Duits of Jiddisch komen. Varianten van komkommertijd vind je ook in andere talen: Sauregurkenzeit (Duitsland), la morte-saison (Frankrijk), the silly season (Engeland).
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.