De Duitse verkiezingen van afgelopen zondag hebben (voor Duitse begrippen) een bijzonder disproportionele uitslag. Omdat de FDP en de AfD net niet de 5% kiesdrempel haalde, gaan de 4 miljoen stemmen (FDP + AfD) verloren en komen ten goede van de partijen die wel de drempel haalden. Met de Gallagher index kun je berekenen hoe disproportioneel de Duitse uitslag is. De figuur hieronder laat zien hoe disproportioneel de Duitse uitslagen zijn sinds 1919 (met dank aan Klaus Armingeon en Michael Gallagher). De 2013 verkiezingen zijn veruit het meest disproportioneel (dus ja Armen je hebt gelijk).
Overigens is de disproportionaliteit van 2013 (7.84) niet veel vergeleken met Frankrijk (gemiddeld rond de 20) of Verenigd Koninkrijk (tussen de 15 en 20), maar wel veel vergeleken met Nederland (rond de 1).
Kristof Jacobs zegt
Mooi als een maatstaf netjes doet wat ie moet doen. Op dat gebied is de Gallagher index toch wel een topper.
Deze verkiezingsuitslag geeft trouwens ook aan hoe groot de oogkleppen van de rechters waren die de electoral reform inzake de compensatie van de überhangmandate eisten…
Andre Engels zegt
Een andere manier om dit te kwantificeren: Dit jaar ging 15.8% van de stemmen naar partijen die niet vertegenwoordigd werden. Tot nog toe was dat percentage nooit hoger dan 8% (in 1990, toen de Groenen de kiesdrempel niet haalden en de Republikaner hun hoogste score haalden). Ook opvallend: De hoogste score van een partij die niet de Bondsdag haalde was totnogtoe 4.6%, voor de BHE in 1957. Zowel FDP als AfD scoorde dit jaar hoger.