Regeringen over de hele wereld werden populairder tijdens de eerste golf van de coronapandemie (link). Het is verleidelijk om te concluderen dat de toename in populariteit een beloning is voor het gevoerde coronabeleid in het land. Maar het gevoerde beleid verschilde enorm: de Franse President Macron en de Duitse kanselier Merkel reageerden heel snel op het virus, terwijl Donald Trump en Boris Johnson in eerste instantie het risico van het virus onderschatten. Ondanks deze en andere verschillen tussen landen, nam in veel landen de populariteit van de zittende regering toe.
In een recente studie (link; open access) hebben wij onderzocht of gebeurtenissen in het buitenland een effect hebben op de evaluatie van de regering. We onderzochten of de eerste lockdown op Europese bodem, die in Italië op 9 maart 2020, een effect had op de populariteit van de regering in andere Europese landen.
Ons onderzoek
We konden ons onderzoek doen omdat we een beetje geluk hadden. Tussen 5 en 25 maart nam het eupinions (www.eupinions.eu) project een vragenlijst af in Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje. Een deel van de deelnemers vulden de vragenlijst in tussen 5 en 8 maart, dus voor de lockdown in Italië. Andere deelnemers vulden de vragenlijst tussen 9 en 25 maart in, dus na de lockdown in Italië. Dit feit stelde ons in staat om via een zogenaamd “quasi natuurlijk experiment” te onderzoeken of de zittende regeringen in Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje meer steun ontvingen als gevolg van de lockdown op Italiaanse bodem.
We meten de steun voor de regering door middel van twee variabelen: steun voor de regeringspartijen en steun voor de partij van de premier. Met behulp van deze twee variabelen onderzochten wij of de lockdown in Italië een positief effect had op de evaluatie van de regering in Duitsland, Frankrijk, Polen en Spanje (in onze statistische analyses controleren we tevens voor verschillen op grond van gender, opleidingsniveau, sociale klasse, werkeloosheid (ja of nee) en woonomgeving (stad of het platteland) van een respondent).
Wat vinden we?
Op basis van onze statistische analyses kunnen wij concluderen dat de steun voor regeringspartijen 4.4 procent punt hoger lag voor de deelnemers die hun vragenlijst invulden na de Italiaanse lockdown vergeleken met daarvoor. Ook is de steun voor de partij van de premier 4.5 procent punt hoger na dan voor de lockdown in Italië.
Hoe robuust zijn deze bevindingen?
Hoe robuust zijn deze bevindingen? Behoorlijk robuust. We vinden namelijk geen bewijs dat de lockdown op Italiaanse bodem een effect had op andere zaken, zoals de steun voor de radicaal rechtse partijen of de ideologische links-rechts plaatsing van de deelnemers. Ook als we de data uit de vier landen, Frankrijk, Duitsland, Polen en Spanje, apart analyseren vinden we hetzelfde patroon.
Wanneer we de data beperken tot de dag voordat het land zelf in lockdown ging, dan blijven de resultaten hetzelfde. Hetzelfde geldt voor een alternatieve test waarbij we de data beperken tot 1 week na de Italiaanse lockdown. Wanneer we controleren voor het aantal coronabesmettingen en coronadoden veranderen de resultaten ook niet.
We vinden ook geen aanwijzing dat de steun voor regeringspartijen al steeg voordat Italië in lockdown ging. We vinden wel dat de steun voor de partij van de premier al wat steeg voorafgaand aan de Italiaanse lockdown. De uitbraak van de corona pandemie in Azië, reeds veelvuldig besproken in de media, lijkt dus al te hebben geleid tot meer steun voor de partij van de premier. De Italiaanse lockdown heeft verder uitgebreid tot meer steun voor alle regeringspartijen.
Conclusie
Wat betekenen onze bevindingen nu eigenlijk? Ze maken duidelijk dat gebeurtenissen in het buitenland een effect kunnen hebben op de steun voor de regering in het thuisland. De toename van steun voor een regering in een pandemie is dus niet alleen het gevolg van het gevoerde beleid in het land zelf, maat ook van internationale gebeurtenissen.
Noot: De hier besproken resultaten komen uit de volgende studie: De Vries, C., Bakker, B., Hobolt, S., & Arceneaux, K. (2021). Crisis signaling: How Italy’s coronavirus lockdown affected incumbent support in other European countries. Political Science Research and Methods, 1-17. doi:10.1017/psrm.2021.6 Een open access version is hier te lezen: https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3606149
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.