Stuk Rood Vlees wenst u een vrolijk kerstfeest op geheel eigen wijze. Met een scatterplot!
De onderstaande grafiek van The Economist laat zien dat in rijke landen over het algemeen meer wordt uitgegeven aan kerstcadeaus. Maar Nederland vormt weer eens een outlier: “WHEN it became an independent nation in the seventeenth century, the Netherlands pioneered what today would be called austerity chic: think of the plain interiors painted by Vermeer or ruddy-faced merchants in their black smocks by Frans Hals. Today’s chart […] suggests that the disapproval of those Amsterdam merchants still has some sway over their descendants.” Aldus The Economist.
We zijn te krenterig, mensen. Op basis van onze welvaart zouden we drie keer zo veel aan kerstcadeaus moeten uitgeven. Denk daar volgend jaar nou eens aan.
Bron: The Economist
Update – 24 december 22:24 (wat moet een mens anders doen op kerstavond…)
Naar aanleiding van de bovenstaande figuur heeft Jelke Bethlehem een verbeterde versie naar mij gemaild met de uitkomst op de y-as – zoals gebruikelijk is in kwantitatieve analyses – en met een regressie-lijn (exclusief outliers Nederland en Luxemburg). Overigens weiger ik te geloven dat iemand met de achternaam Bethlehem mij toevallig op kerstavond een scatterplot mailt…
Andre Engels zegt
Sorry, maar om de lage uitgaven aan kerstkado’s in Nederland aan onze krenterigheid te wijten, gaat mij veel te kort door de bocht. Er is namelijk een heel logische andere verklaring: Sinterklaas. De kado’s die in andere landen bij Kerst worden gegeven, worden in Nederland verdeeld over Kerst en Sinterklaas. Zo simple ligt dat, volgens mij.
Armen Hakhverdian zegt
Goeie! 🙂
Maar. Dan zou ik eigenlijk willen weten of geen van de overige landen een groot duur feest met cadeaus hebben (a la Sinterklaas).
Tom van der Meer zegt
Inderdaad, dit is vooral een Sinterklaasverhaal.
Je ziet hoe snel zulke outliers makkelijk worden verklaard aan de hand van een ‘unieke, afwijkende cultuur’. Zie je ook heel vaak in (naïef) onderzoek naar kiezers en hun houdingen.
Armen Hakhverdian zegt
Nee, ik hoor het al. Je zou denken dat ik m’n lesje had geleerd na het vorige fiasco met scatterplots en Zwarte Piet (http://stukroodvlees.nl/publieke-opinie/schoorsteenbranden-verklaren-houdingen-ten-opzichte-van-zwarte-piet/). Maar niets is minder waar.
Jelke Bethlehem zegt
Enkele opmerkingen:
(1) Het lijkt me logischer om de uitgaven op de Y-as te zetten het GDP op de X-as. De uitgaven zouden immers een gevolg moeten zijn van de inkomsten.
(2) Het zou aardig zijn om een (robuste) regressielijn door de puntenwolk te tekenen.
(3) Ik schat in dat Luxemburg ook een uitschieter is. Zijn die ook krenterig? Ze vieren vast geen Sinterklaas.
Armen Hakhverdian zegt
Eens met alle punten, Jelke, maar ik heb de ruwe data niet en heb deze grafiek integraal overgenomen van The Economist. Inclusief assen, hoewel ik uiteraard weet dat de afhankelijke variabele doorgaans op de y-as thuishoort. Over Luxemburg schrijft The Economist: “Lightly-taxed Luxemburgers, by contrast, are exceedingly generous outliers.” Ook dat is onjuist, want Luxemburg ligt net als NL boven de regressielijn dus je zou verwachten dat op basis van hun welvaart ook Luxemburg meer zou uitgeven aan kerstcadeaus dan ze nu doen. Anyway, ik zal het mezelf aanrekenen dat de knipoog van dit berichtje niet goed is overgekomen…
André Rodenburg zegt
En dan geven Nederlanders in december gemiddeld ook nog veel uit aan vuurwerk. In de meeste andere landen wordt dan wel buiten de deur gegeten, maar er is elders lang niet zo veel particulier geknal als bij ons.