Het gaat goed met radicaal-rechtse partijen in West-Europa. In een vorige maand verschenen blogje heb ik laten zien dat partijen als de FPÖ in Oostenrijk, de AfD in Duitsland, Vox in Spanje en de Italiaanse Lega allemaal in de lift zitten. In aanloop naar de Europese verkiezingen van eind mei is er dan ook veel aandacht voor deze partijen. Maar hoe zit het eigenlijk met radicaal rechts in Oost-Europa?
Net als vorige maand heb ik weer een grafiekje gemaakt waarin ik de uitslag van de EP-verkiezingen van 5 jaar geleden heb afgezet tegen de peilingen van nu (de peilinformatie is afkomstig van Poll of Polls en de partijclassificatie van The PopuList). (Zie voor een aantal disclaimers mijn blogje van vorige maand.)
Figuur: percentage stemmen voor radicaal-rechtse partijen in 8 Oost-Europese EU-landen
Uit de figuur hierboven blijkt dat radicaal rechts ook in Oost-Europa in de lift zit. In maar liefst 6 van de 8 landen doen radicaal-rechtse partijen het nu beter dan in 2014. De enige uitzonderingen zijn Roemenië en Hongarije. Daar blijft de steun voor radicaal rechts ongeveer gelijk. Maar in alle andere gevallen is er een toename waarneembaar (al is die waarschijnlijk niet in alle landen statistisch significant). Twee zeer sterke stijgers zijn EKRE in Estland (van 4% naar 18%) en Sme Rodina (van 0% naar 10%) en L’SNS (van 2% naar 11%) in Slowakije.
Wat ook opvalt is dat Polen en Hongarije buitenbeentjes zijn. Het percentage stemmen voor radicaal rechts komt in deze landen boven de 30% uit. (In West-Europa is dat alleen in Italië het geval.) In Polen is dat bijna 50% (vooral vanwege het momenteel regerende Recht en Rechtvaardigheid (PiS), maar ook dankzij het relatief nieuwe Kukiz’15), en in Hongarije maar liefst 67% (vooral dankzij Orbáns eveneens regerende Fidesz, maar ook vanwege Jobbik). Opvallend aan zowel PiS als Fidesz is dat deze partijen hun oorsprong hebben in het politieke midden, en met de jaren steeds radicaler zijn geworden. Met betrekking tot hun opvattingen over immigratie verschillen zij inmiddels nauwelijks meer van ‘klassieke’ radicaal-rechtse partijen als de FPÖ en het Front National (nu Rassemblement National).
Wat is nu het algemene plaatje? Ik heb ook bekeken op hoeveel zetels al deze partijen nu staan in de peilingen en dat vergeleken met de verkiezingsuitslag in 2014. Wat blijkt? Het percentage zetels voor radicaal rechts in Oost-Europa is toegenomen van 4.9% in 2014 tot 7.4% in de peilingen nu.
Al met al is dat geen kattenpis.
Afbeelding: “EPP 35th anniversary event” door European People’s Party (via Flickr).
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.