Na sterke wijzigingen in de electorale voorkeuren in de periode november tot maart, lijken de partijvoorkeuren in april en mei enigszins te stabiliseren. In de Peilingwijzer is er een ‘kopgroep’ van vier partijen ontstaan: regeringspartij VVD en ‘uitdager’ PVV staan bijna gelijk, terwijl ook coalitiepartij PvdA en ‘uitdager’ SP op ongeveer dezelfde score staan. Door de meetonzekerheid kan net niet worden geconcludeerd dat de VVD aan de leiding gaat, maar de kans is 97% dat de liberalen momenteel de grootste steun genieten, omgerekend 24 tot 30 zetels. Daarachter komen PVV met 21 tot 25 zetels en de PvdA met 20 tot 24 zetels. De SP staat momenteel op 19 tot 23 zetels in de Peilingwijzer.
De middenpartijen D66 (14-18 zetels) en CDA (12-16 zetels) bevinden zich op enige afstand in de peilingen. Nieuwkomer 50PLUS, die in februari nog tot grote hoogte steeg, wordt nu op 9 tot 13 zetels geschat. Bij de kleinere partijen verandert er weinig ten opzichte van de verkiezingsuitslag: de ChristenUnie staat op 5 tot 7 zetels, GroenLinks op 3 tot 5, en SGP alsook PvdD op 2 tot 4.
Huiseffecten
Achter de gemiddelden van de Peilingwijzer schuilen grote verschillen tussen de inschattingen van de verschillende bureaus. Dit wordt in de Peilingwijzer uitgedrukt in termen van zogenaamde ‘huiseffecten’: systematische hogere of lagere inschattingen van een partij door een bepaalde peiling. De Politieke Barometer van Ipsos Synovate schat bijvoorbeeld de VVD gemiddeld 3 procentpunt (ongeveer 5 zetels) hoger in dan de andere peilers en de PvdA 2% hoger; de SP (-2%) en het CDA (-1%) worden juist significant lager ingeschat. Peil.nl van Maurice de Hond laat juist relatief lage scores voor de VVD (-1,5%) en PvdA (-2%) zien, terwijl PVV (+2%), SP (+1%) en D66 (+1%) het bij De Hond juist gemiddeld genomen goed doen. Voor de andere opiniepeilers zien we ook dit soort effecten, al is er veel onzekerheid over de huiseffecten bij TNS NIPO, dat buiten verkiezingstijd niet vaker dan eenmaal in de twee maanden peilt.
Over de Peilingwijzer
De Peilingwijzer is een soort gewogen gemiddelde van de peilingen van vier grote opiniepeilers. Hierbij wordt rekening gehouden met de foutmarges van de peilingen en systematische afwijkingen. De Peilingwijzer gaat er vanuit dat de laatste afwijkingen gemiddeld genomen op 0 uitkomen en geeft daarmee een soort gemiddelde van de peilingen weer. De onzekerheid van de schattingen in de Peilingwijzer is het gevolg van de foutmarges van de peilingen en de verschillen tussen de peilingen. Meer over de gebruikte methode staat op de website van de Peilingwijzer. Op deze website wordt de Peilingwijzer ook meerdere malen per maand bijgewerkt met de nieuwste cijfers.
Dit bericht verscheen eerder op de website van de Peilingwijzer.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.